Hlavní obsah

Matka Matěje možná bez trestu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Františka Chrástecká z Olomouce, matka pětiletého Matěje, který se v polovině června zabil po pádu z jedoucího vlaku, možná vyvázne bez trestu. A to přesto, že na ni okresní státní zástupce podal obžalobu pro ublížení na zdraví. Vinil ji z toho, že syna nechala pobíhat ve vagónech bez dozoru. Za to hrozilo matce až pětileté vězení. Soudkyně Šárka Haltufová její trestní stíhání podmíněně zastavila.

Článek

"Pro podmíněné zastavení byly splněny všechny podmínky. Chrástecká byla stíhána pro trestný čin se sazbou do pěti let a k činu se doznala. Navíc škoda je v tomto případě nevyčíslitelná a nedá se nijak nahradit. Soud má za to, že lze tímto způsobem věc skončit. Obviněná je osobou bezúhonnou a věc má pro ni nejbolestivější následky. Toto řešení případu je podle mne správné," řekla soudkyně Haltufová s tím, že zkušební doba byla stanovena na jeden rok.

"Rozhodnutí ale ještě není pravomocné, je zde třídenní lhůta na stížnost. Podat ji může státní zástupce i obviněná," dodala. "Usnesení jsem ještě neobdržel. Neznám proto důvody, které k zastavení trestního stíhání soud vedly. Až ho budu mít, vše vyhodnotím a učiním závěr. Teď by bylo jakékoliv vyjádření předčasné," řekl Právu ve středu Schmidt. Chrástecká se k rozhodnutí nevyjádřila - na jakékoliv telefonické dotazy reagovala tak, že vždy zavěsila.

Malý Matěj si kousek před stanicí Střeň zřejmě otevřel dveře a z jedoucího vlaku vypadl. Po týdenním pátrání našli jeho tělo policisté nedaleko kolejiště a soudní pitva prokázala, že příčinou smrti byla zranění, která si způsobil pádem.

Reklama

Související témata:

Související články

Matka zmizelého chlapce z vlaku zažívá muka

Policie i ve středu marně pátrala po pětiletém Matěji Chrásteckém, který se v pondělí odpoledne ztratil své mámě při cestě ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce....

Výběr článků

Načítám