Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil trest za fotbalový "třicetník"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud ve středu potvrdil rozsudek soudu nižší instance, kterým byl pravomocně odsouzen bývalý fotbalový rozhodčí Vladimír Pastyřík. Bývalý fotbalový sudí byl odsouzen k osmiměsíčnímu podmínečnému trestu a k pokutě 30 tisíc korun. Muž si dále podle výroku české justice nezapíská tři roky.

Článek

"Dovolání pana Pastyříka bylo odmítnuto jako zjevně neopodstatněné," řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 3 Markéta Polanecká.

Horník mu slíbil "třicetník"

Pastyřík byl potrestán za to, že si nechal slíbit 30 000 korun jako úplatek za ovlivnění předloňského utkání mezi Viktorií Žižkov a Brnem ve prospěch pražského klubu. Soudy mu uložily osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky, pokutu 30 000 korun a také tříletý zákaz výkonu funkce rozhodčího. Pokud by pokutu nezaplatil, šel by na dva měsíce do vězení. Pastyřík se však rozhodl pokutu uhradit, soudkyně mu umožnila splátkový kalendář.

Bývalý policista tvrdil, že je nevinen. Hlavním důkazem proti Pastyříkovi je podle soudů odposlech telefonního hovoru mezi ním a Horníkem. Ten mu dva dny před utkáním nabídl "třicetník" - v korupční hantýrce úplatek ve výši 30 000 korun. Pastyřík se hájil tím, že když s Horníkem telefonoval, byl ve sklepě a kvůli špatnému signálu mu vůbec nerozuměl. "Tu část hovoru o úplatku jsem neslyšel," řekl. Soud mu ale neuvěřil, protože v rozhovoru přitakával a neřekl, že neslyší.

Nejznámějším obžalovaným je Horník

Podobné argumenty jako Pastyřík předkládal justici i bývalý manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník. Jeho odvoláním se bude na konci září zabývat Městský soud v Praze. Pastyřík byl souzen v odděleném procesu, protože pracoval jako policista. Stíhání příslušníků policie totiž podléhá jinému režimu.

Pastyřík podle Polanecké v dovolání stejně jako Horník a spol. při prvoinstančním procesu mimo jiné tvrdil, že odposlech byl nasazen v rozporu se zákonem, zpochybňoval také osobnost soudce, který odposlechy povolil. Skutečnost, že se Nejvyšší soud s názory Polanecké v případě Pastyříka ztotožnil, naznačuje, že podobný postoj by mohl zaujmout i v dalších případech.

Horník dostal za korupci zatím nepravomocně sedm měsíců vězení s podmíněným odkladem na pět let, pokutu ve výši 900 000 korun a zákaz činnosti na deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám