Hlavní obsah

Lékař jde za úplatky na rok a půl do vězení

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Na 1,5 roku do věznice s dozorem poslal ve středu samosoudce teplického okresního soudu 38letého lékaře Radka Bartoše za přijímání úplatků. Ortopeda Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem usvědčila kromě výpovědí dvou jeho pacientů i skrytá kamera TV Nova. Soud potrestal Bartoše také peněžitým trestem v částce 100 000 korun a čtyřletým zákazem výkonu praxe. Lékař se na místě proti rozsudku odvolal.

Článek

Zatímco 54letá Alena Žáčková z Oldřichova na Teplicku souhlasila, že "je ochotná něco zasponzorovat" za urychlení operace kyčelního kloubu, 59letý Karel Bělina z Povrlů na Ústecku odmítl dát jakoukoliv částku. Podle obžaloby Bartoš požadoval peníze za to, že zajistí pacientům posun v pořadníku na zákrok. Na operaci kyčle se čeká několik let. Žáčková ale kontaktovala TV Nova a její tým lékaře natočil skrytou kamerou, jak od pacientky přebírá obálku s 20 tisíci korunami, aniž by jí vystavil příjmový doklad.

Po natočení chtěl podepsat smlouvu

"Když lékaře natočila televize, byl za mnou několikrát sám, či jím poslaní lidé a přesvědčovali mě, abych dodatečně podepsala smlouvu o dobrovolném sponzoringu a přesvědčila televizi, aby usvědčující záznam nevysílala. Byl to hrozný tlak," řekla Žáčková. Žena jedenáct let trpěla bolestmi a bez úspěchu obešla desítky lékařů a zdravotnických zařízení. "Od počátku letošního roku jsem ale již brečela bolestí, protože jsem už nemohla chodit, sedět ani ležet. Bartoš mě ve své soukromé teplické ordinaci prohlédl a řekl mi, že bych měla být urychleně operována," dodala Žáčková.

Podle státního zástupce v tomto případu nešlo o nabízení úplatku, protože otázku sponzoringu přednesl jako první lékař a pacientka na ní jen zareagovala kladně. Obhájce tvrdil, že v této kauze nikdy nepadla zmínka o úplatku, ale pouze o daru. Soud pak odmítl poznámku, že předání peněz byla řízená provokace.

Výši daru měla zvážit sama

Bartoš soudci Miroslavu Čapkovi potvrdil, že tato pacientka trpěla silnými bolestmi. "Informoval jsem ji o tříleté čekací lhůtě na zákrok v ústecké Masarykově nemocnici a dotkli jsme se i možného sponzoringu. Výši částky měla zvážit sama. Nebylo to ale vázáno na úpravu termínu operace," tvrdil Bartoš.

Spolu s lékařem stanul před soudem i 58letý Pavel Musil, který vezl Bartoše za Žáčkovou do jejího domku. Při odjezdu najížděl na zasahující policisty z protikorupční jednotky, kteří dům monitorovali vzhledem k obavám zoufalé pacientky o její život. Soud uznal Musila vinným z útoku na veřejného činitele a potrestal ho ročním vězením podmíněně odloženým na tři roky. Musil si k rozsudku ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce se vzdal práva na odvolání.

Ředitel ústecké Masarykovy nemocnice Tomáš Indra soudu stejně jako Bartošův nadřízený primář řekl, že sponzorské dary v hotovosti jsou velmi výjimečné. Většinou jde o převod hotovosti z účtu na účet.

Reklama

Související články

Lékař stojí před soudem kvůli úplatku

Z přijímání úplatku obžaloval v úterý státní zástupce u teplického okresního soudu 38letého lékaře Radka Bartoše. Ortopeda Masarykovy nemocnice v Ústí...

Výběr článků

Načítám