Hlavní obsah

Pytlák a lovec trofejí z Ořechova před soudem

Právo, Markéta Pudilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Proslulý pytlák z Ořechova Josef Konečný (40), u něhož doma našli policisté desítky zbraní a tisíce kusů různých paroží a loveckých trofejí za milióny korun, stanul v pondělí před Okresním soudem v Brně. Čelí zde obžalobě z ublížení na zdraví. Žaloba, která se týká pytláctví, se bude projednávat zvlášť.

Článek

Muž na sebe upozornil koncem října loňského roku, když se údajně ze žárlivosti opil a poté jel hledat svou manželku ke kamarádce. Podle žaloby střelil do okna a poté odjel do nedalekých Syrovic, kde ve střelbě pokračoval. Zasáhl přitom projíždějící automobil, v němž seděl dvaadvacetiletý řidič.

Chybí důkazy - není vina

Střela mladého muže zasáhla do krku a ten musel na operaci. Konečný se teď u soudu snažil zpochybnit, že by vůbec střílel a mladíka poranil, a to i přesto, že se zpočátku ke střelbě přiznal. Jak novinářům řekl u soudu jeho obhájce Jan Vokál, zatím se nenašly zbraně, z nichž se střílelo. To přiznali i experti, kteří prověřovali zbrojní arsenál. "Chybí důkazy - není vina," uvedl Vokál.

K soudu v pondělí přišli další svědci, kteří měli osvětlit, kde by se zbraně mohly nacházet. Spoluvězeň Ondřej Koláček připustil, že se s Konečným bavili o jedné zbrani v cele předběžného zadržení. "Řekl mi, že ji ztratil někde na mezi, já ji pak hledal a nenašel, policisté, kterým jsem to řekl, ji asi taky nenašli," tvrdil u soudu Koláček.

Světlo do případu nevnesl ani otec

Podle svého tvrzení chtěl zbraň najít proto, aby ji využil při potrestání člověka, který jej údajně dostal do vazby. Poté ale svůj úmysl změnil a o zbrani řekl policistům. Světlo do případu nevnesl ani otec obžalovaného, který se nijak netajil zklamáním nad svým potomkem. "Jedenáct let jsem reprezentoval ve střelbě a alkohol nesnáším," svěřil soudu důvody, proč se přestal se synem a jeho rodinou zcela stýkat.

Prohlásil také, že netuší nic o přechovávání zbraní v domě v Ořechově. Podle něj si zřejmě lidé nechávali u jeho syna, který je vyučený puškař a pracoval v brněnské Zbrojovce, své zbraně opravovat a nastřelovat. Rozsáhlou sbírku paroží jelenů, daňků, muflonů a další lovecké trofeje a zbraně našli policisté u Konečného v domě v říjnu loňského roku, když ho jeli zatknout. O unikátní kolekci v hodnotě téměř devíti miliónů korun mají zájem lesníci, muzea i památkáři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám