Hlavní obsah

Nevlastní matce se za vychování odvděčil smrtí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

S kamennou tváří vcházel v pondělí do soudní síně Libor Olivka (49) z Bohumína, který letos v únoru podle obžaloby brutálně ubodal svou 75letou nevlastní matku Františku Olivkovou. Ženě ve spánku zasadil 42 ran kuchyňským nožem, potom ji ještě okradl o čtyři tisíce korun a utekl. Dopaden byl po dvou týdnech, kdy cestoval načerno vlakem. Ostravský krajský soud rozsudek vyhlásí až v září, protože tento týden se nemohli dostavit předvolaní znalci.

Článek

Libora Olivku, stejně jako šest jeho sourozenců, odložila biologická matka hned po narození do kojeneckého ústavu. Adoptivní rodiče se z něj snažili vychovat slušného člověka, ale po patnácti letech idylického soužití začaly problémy. Útěky z domova, drobné krádeže, divoké hádky s matkou.

Hádky s matkou na denním pořádku

Dnes má za sebou Olivka nevydařené manželství se dvěma dětmi, několik trestů odnětí svobody a pokus o sebevraždu. Předloni, po propuštění z posledního výkonu trestu, začal znovu bydlet s nevlastní matkou. Po chvíli znovu začaly hádky, které byly takřka na denním pořádku.

Osudný den 26. února Olivka jako obvykle celý den sledoval televizi a luštil křížovky. Po deváté hodině večer, kdy stařenka usínala, se vkradl do ložnice s kuchyňským nožem a bezdůvodně ji začal bodat.

Po vraždě hledal útěchu v alkoholu

"Nevím, co mě to popadlo. Najednou jsem měl před očima tmu. Když jsem přišel k sobě, stál jsem tam s nožem v ruce a všude byla samá krev," řekl do protokolu kriminalistům. U soudu odmítl vypovídat a plně odkázal na své dřívější výslechy, které soudce přečetl. Po dokonání vraždy bez motivu sebral z kuchyně čtyři tisíce korun a odešel hledat útěchu v alkoholu. Během noci vystřídal asi pět restaurací a následně odjel do Přerova a Brna, kde se celé dny potuloval po ulicích.

Policie po něm zatím vyhlásila pátrání. "Přespával jsem na Armádě spásy a snažil jsem se najít nějakou práci," řekl Olivka. Když mu došly peníze, snažil se načerno odcestovat do Prahy. Ve vlaku jej ale dopadli revizoři, skončil v rukou železniční policie a pak ve vazbě.

Soudce po výslechu svědků hlavní líčení odročí za účelem předvolání znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám