Hlavní obsah

Desítky Romů zkopaly plavčíky v Břeclavi

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Tlupa čtyřiceti romských mužů, žen a dětí, kopající do čtyř pracovníků koupaliště v Břeclavi. Tak v sobotu večer skončil pokus plavčíka upozornit známého výtečníka, že se má koupat v plavkách.

Článek

Rvačku odstartovala sázka dvou Romů, že skočí do vody oblečení. Uviděl je plavčík a slušně jim řekl, že je to zakázáno. Odměnou mu byla sprška nadávek. Když se plavčíka slovně zastal jeho známý, Romové se již neudrželi a oba napadli. "Vše viděl druhý plavčík a spěchal na pomoc. Pak doběhl ještě další muž a strojník, kteří se je snažili bránit," řekl vedoucí koupaliště Zdeněk Petr. Než přijela městská policie útočila na čtyři lidi asi desetinásobná přesila.

Nepřehlednou bitku nakonec rozháněly další přivolané policejní posily. Podle svědků jeden z Romů dokonce rozbil pivní láhev, střepem ohrožoval strážníky a křičel, že je zabije. Teprve s hrozbou použití policejní zbraně byli přemoženi.

Dva z útočníků jsou obviněni z výtržnictví, jeden z nich navíc z útoku na veřejného činitele.

Byl to rasový útok, míní strojník

Oba plavčíci, z nichž jeden má zlomený nos a podlitiny na celém obličeji a jeho oko jen zázrakem přečkalo incident bez vážnější újmy, jsou práce neschopní. Další mají podlitiny a škrábance od nehtů romských žen na celém těle. Plavčíkův kamarád nemůže došlápnout na potlučenou nohu. "Já bych chtěl poděkovat všem Břeclavákům, kteří se dívali, jak nás cikání mlátí," nezdržel se výtky strojník koupaliště.

"Byl to rasový útok. Bili výhradně bílé. Každého, kdo se odvážil je upozornit, že dělají, co nemají. Lidi na dekách, nás, prostě všechny kolem," řekl potlučený muž z bufetu.

Napadení si stěžují na postup policie

"Zásah policie byl nedostatečný. Dlouho jim trvalo, než konečně začali něco dělat," stěžovali si plavčíci na postup policie. "Mám víc podobných připomínek. Nechám zásah prošetřit a vyvodím z toho důsledky," přidal se starosta Břeclavi Dymo Piškula (nezávislý).

I náměstek policejního ředitele okresu Břeclav Vladimír Kučera se domnívá, že zásah policie měl být razantnější. Podle něj také rozhodně neporušili zákon, když na útočníky vytáhli střelnou zbraň. "Situace byla adekvátní i pro použití varovného výstřelu. My ji ale hodnotíme s odstupem času, zatímco hlídka se musela rozhodovat na místě," upozornil Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám