Hlavní obsah

Zneužitá dívka kvůli pokusu o sebevraždu nevypovídala

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Odvolací senát ústeckého krajského soudu v úterý zamítl odvolání 23letého Petra Pindla z Mašťova na Chomutovsku a potvrdil mu dvouleté vězení odložené stejně dlouhým podmínečným trestem za pohlavní zneužití nezletilé školačky. Ta nemohla vypovídat jak u chomutovského okresního soudu tak před odvolacím senátem, protože než obžaloba doputovala k hlavnímu líčení, pokusila se o sebevraždu.

Článek

I když její zoufalý čin nesouvisel se zmíněným sexuálním deliktem, dívka po spolykání velkého množství prášků prošla klinickou smrtí a přežila jen s poškozenou centrální mozkovou soustavou. Oba senáty proto musely její výpověď pouze přečíst ze spisu kvůli jejímu těžkému zdravotnímu postižení.

Pindl dívku potkal v červnu před čtyřmi roky v třešňové aleji u domova důchodců v Mašťově, svlékl sebe i školačku, která se bránila, a zkoušel na ní různé sexuální praktiky. K dokonanému pohlavnímu styku nedošlo zřejmě jen náhodou.

Tvrzení proti tvrzení

"Řekl mi, že si budeme hrát na taťku a mamku. On si o sobě myslí, že dostane každou do postele, ale já s nikým ještě nic neměla, a proto jsem se bránila. Povalil mě ale do trávy a lehl si na mě," řekla dívka policistům. Podle rodičů i školy šlo o bezproblémové děvče.

Pindl, který k odvolacímu soudu ani nepřišel, vinu u okresního soudu popřel. "Požádala mě o cigaretu, chvíli jsme trhali třešně a já pak odjel na kole pryč," tvrdí mladík. Jeho advokátka argumentovala tím, že jde o tvrzení proti tvrzení a pro Pindlovu vinu podle ní neexistuje dostatek důkazů. Proto požadovala, aby ho soud zprostil viny i trestu.

Podle znalce měla tehdy dívka průměrný intelekt, byla důvěřivá, ale sklony ke lhaní u ní nezaznamenal. Pindl podle něj netrpí duševní chorobou ani sexuální deviací, ale jde o nevyzrálou osobnost. Matka ho nechala vyrůstat samotného, v žádném zaměstnání dlouho nevydržel, protože byl údajně často pod vlivem různých látek. Soudně trestán dosud nebyl. Předseda odvolacího senátu při zdůvodnění rozsudku dodal, že čin bylo možné u chomutovského okresního soudu kvalifikovat i přísněji.

Reklama

Výběr článků

Načítám