Hlavní obsah

Inspekce šetří návštěvu u Němce podezřelého z pedofilie

Právo, Patrik Biskup, Václav Kozák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kolem případu dvou německých pedofilů, kteří byli zatčeni v květnu na Klatovsku pro podezření ze sexuálního zneužívání dětí, začíná být opět živo.Vězeňská inspekce šetří, za jakých okolností jednoho z obviněných cizinců navštívil několik dní po vzetí do vazby bez vědomí trestních orgánů právník, který ho nezastupuje.

Článek

Oba podezřelí jsou umístěni v koluzní vazbě, přístup k nim má tak pouze stanovený obhájce v této trestní věci. "Záležitost se ještě prověřuje," řekla Právu bez bližších podrobností mluvčí generálního ředitelství vězeňské služby Lenka Smutná.

Na návštěvu se přišlo náhodou

O tom, že stíhaného Johana Reinholda Weiseho navštívil v ruzyňské vězeňské nemocnici známý plzeňský právník Tomáš Král, se policejní vyšetřovatelé dozvěděli úplně náhodou při kontrole korespondence. Podle informací Práva v jednom z dopisů, který Weise poslal z vazby Královi, mu mimo jiné poděkoval za jeho přátelskou návštěvu v Ruzyni, postěžoval si, že nemá kontakt s okolním světem a požádal ho o další schůzku.

"Dali jsme podnět inspekci, aby prošetřila postup pracovníků vězeňské služby, na základě čeho za obviněným mužem tohoto právníka pustili," řekl jeden z policistů. Překvapen Královou návštěvou byl Weisův obhájce Miroslav Popel. "Nic o tom nevím a překvapuje mne to. Pan Weise mi o tom nic neřekl. Kdyby chtěl změnit obhájce, tak by mě dal on nebo policie vědět. Nikdo mi ale žádnou změnu neoznámil. Takže dál jsem jediným obhájcem ustanovený soudem," prohlásil Popel.

Ve věznici podepsal plnou moc

Král na dotaz Práva potvrdil, že Weiseho ve vězeňské nemocnici navštívil. Podle něho šlo o legální setkání. "Měl jsem zplnomocnění od Weiseho matky. Rodina chtěla advokáta na plnou moc, a tak mne kontaktovali, jestli se s ním mohu sejít a domluvit se na případné obhajobě. On mi v té věznici také hned plnou moc hned podepsal. Při schůzce jsem mu doporučil, aby si nechal přiděleného obhájce, že umí německy a že ho to vyjde levněji. Dal jsme mu navštívenku pro případ, kdyby s ním nebyl spokojený," tvrdil Král.

Jeho verze se ale trochu liší o toho, co mu Weise po jeho návštěvě napsal v dopise. Tam mu podle informací Práva teprve nabízí, zda by nechtěl převzít obhajobu a napsal mu i kontakt na svoji matku, kam by mohly být adresovány případné zálohové faktury. Právo se pokusilo kontaktovat Weiseho devadesátiletou matku a přesvědčit se, zda Královi plnou moc podepsala. "Je vážně nemocná. Neslyší a je upoutaná na lůžko," řekla bez dalších detailů její ošetřovatelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám