Hlavní obsah

Na dálnici D8 šest mrtvých po nehodě autobusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZDIBY

Na dálnici D8 se stala tragická nehoda. Autobus pro patnáct cestujících najel do pilíře mostní konstrukce. Policisté se domnívají, že za volantem řidič autobusu usnul. Na místě zemřelo pět osob, další zemřela při převozu do nemocnice.

Článek

Nehoda se stala v neděli v 7:36 ráno na druhém kilometru dálnice D8 u Zdib, tedy nedaleko Prahy ze směru od Teplic. Na místo vyjelo pět záchranných vozů, vrtulník a speciální záchranářský kamión na hromadné nehody, jehož to byl první ostrý výjezd.

"Na místě byla konstatována smrt u pěti cestujících včetně jednoho šestiletého dítěte. Pět dalších lidí bylo odvezeno do nemocnic se středně těžkými zraněními a jeden je zraněn velmi těžce," sdělila mluvčí středočeské záchranné služby Simona Cigánková. Při převozu do střešovické nemocnice však zemřela další žena.

Řidič autobusu měl pouze zlomené zápěstí. Podle jeho kolegů se jednalo o zkušeného šoféra, který nikdy neměl problémy s dopravními nehodami. Dvě mladé ženy ve věku 18 a 21 let byly po ošetření v nemocnici Na Bulovce propuštěny.

Podle mluvčího středočeských hasičů Ladislava Křivana patřil autobus Dopravnímu podniku Ústeckého kraje a jel na lince z České Kamenice do Prahy. Na místě zasahovaly čtyři středočeské hasičské jednotky, kterým pomáhali kolegové z Prahy.

Dálnice byla uzavřena do odpoledne, od šestnácté hodiny mohou řidiči opět po dálnici projíždět.

Šéf záchranky si stěžoval na pozdní informaci

Nehoda podle České televize vyvolala kritiku ředitele pražských záchranářů Zdeňka Schwarze. Tvrdí, že krizová linka 112, již provozují hasiči, zpozdila zásah zdravotníků. Řidič autobusu podle Schwarze telefonoval na linku, která s tříminutovým zpožděním předala informaci dispečinku středočeské záchranné služby a ten s dalším tříminutovým zpožděním pražskému operačnímu středisku.

Mluvčí Hasičského záchranného sboru Petr Kopáček ale uvedl, že hasiči veškeré potřebné informace poskytli středočeské záchrance během necelých dvou minut. "Pokud nějaký problém v komunikaci nastal, pak byl na straně zdravotnické záchranné služby," řekl Kopáček ČT.

Středočeská mluvčí záchranky Tereza Janečková vše vysvětlila. Pražskou záchrannou službu středočeská záchranka kontaktovala dvě minuty poté, co dostala hlášení. Tedy v běžnou dobu, po jakou trvá zpracování informace o tom, jak to na místě nehody vypadá.

"Měli jsme všechny své sanity k dispozici a ty také okamžitě vyjely k místu nehody, ale vzhledem k tomu že se jednalo právě o hromadné neštěstí, požádali jsme už v 7:40 (hlášení přišlo v 7:38) o asistenci pražskou záchrannou službu. Nemůže se tedy vůbec jednat o pozdní výzvu. Tu jsme klidně mohli podat až ve chvíli, kdy by dorazily naše posádky a sanitní vozy na místo a zjistily by stav zraněních a potřebu dalších složek ZS," sdělila Janečková.

Zdroj: ČTK/cma

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám