Hlavní obsah

Soud zmírnil tresty pašerákům lidí

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravský krajský soud v pátek snížil tresty mezinárodní organizované skupině, která převedla přes české území do Rakouska stovky běženců z Čečenska. Vydělala na tom přes 1,5 miliónu korun. Hlavní organizátor, 28letý Ukrajinec Andriy Samosenko, žijící v Česku, půjde do vězení na 3,5 roku.

Článek

Původně mu karvinský okresní soud vyměřil pětiletý trest. Dalším členům skupiny, třem Čechům a jedné Češce, krajský soud zmírnil tříleté tresty o jeden rok, nebo je změnil na podmínečné. Rusovi Alexandru Kurzenevovi snížil 2,5letý trest o půl roku a navíc zmírnil doživotní vyhoštění na pět let.

Podle krajského soudu byly tresty okresního tribunálu nepřiměřeně přísné. U mnohých členů skupiny údajně nebral na zřetel, že šlo doposud o netrestané lidi. "Tuto skupinu je navíc potřeba odlišit například od násilného gangu, který vybírá výpalné," podotkl předseda krajského senátu.

Skupina v průměru od jednoho běžence vybírala 350 eur (asi 10 tisíc korun). Policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu při razii zabavil převaděčům značné částky v korunách, eurech a dolarech, nelegálně držené zbraně, auta a přístroje na noční vidění. Již dříve u okresního soudu dostalo podmíněné tresty i dalších šest lidí, například dva pražští taxikáři, kteří se do některých akcí zapojili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám