Hlavní obsah

Na silnicích nejméně mrtvých za 17 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Statistika usmrcených lidí při dopravních nehodách na našich silnicích zaznamenala v prvním pololetí letošního roku nejlepší výsledek polistopadové historie. Alespoň co se týká počtu usmrcených lidí. V porovnání se statistikami před deseti lety dokonce zemřelo téměř o třicet procent lidí méně. Celkový počet nehod se ale stále zvyšuje.

Článek

Oproti tomuto povzbudivému výsledku však stojí bilance červnová, která patří v letošním roce k nejtragičtějším. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2005, který byl doposud považován za nejmírnější, se snížil počet zraněných. Nehod však bylo více, a to téměř 6000.

Během prvních šesti měsíců letošního roku se stalo více jak 102 000 nehod, což je o 5816 více než loni. Více nehod bylo pouze v letech 1999 a 2000. Oproti zvyšujícímu se počtu nehod je příznivější vývoj tragických následků nehod.

Tragická bilance června

V roce 2003 zemřelo v tomto období 604 lidí, předloni 512, loni 468 a letos se statistika zastavila na čísle 433. Oproti roku 2005 tak počet mrtvých klesl o 7,5 procenta. Je to vůbec nejlepší výsledek od roku 1990.

Nejvíce nehod si letos vyžádal červen. Ze svých cest se nevrátilo 90 lidí, což je však stále nejlepší výsledek za posledních 17 let. Například v minulém roce zemřelo během června 118 lidí. Nejmírnějším měsícem první části roku byl únor, kdy na silnicích zemřelo 57 osob.

Nejnižší v polistopadové historii je i pololetní počet těžce zraněných, kterých policie zaznamenala 1934, tedy o 69 méně než loni. Lehká zranění utrpělo v období od ledna do konce června 11 488 lidí, o 1523 méně než loni. To je pokles o téměř 12 procent.

Blýskáním na lepší časy mohou být i statistiky několika prvních dnů července. Díky novele silničního zákona a zavedení bodového systému je pravděpodobné, že počet nehod i usmrcených lidí na našich silnicích bude klesat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pojišťovny sjednotí své databáze o nehodách

Řidiči vozidel, kteří způsobí nehodu, se od příštího roku nebudou moci snadno vyhnout penalizaci od pojišťoven tím, že přejdou k jiné pojišťovně. Pojišťovny...

Výběr článků

Načítám