Hlavní obsah

Policie stíhá strážníky za týrání mladého Roma

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Spravedlnost do vlastních rukou vzali podle brněnských kriminalistů dva městští strážníci. O víkendu měli svévolně zadržet a týrat romského chlapce, kterého podezírali z napadání a okrádání dětí na konci školního roku.

Foto: Petr Nový, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Policie zatím na případ, který nemá v Brně obdoby, uvalila informační embargo. "Já mohu v tuto chvíli potvrdit, že dva strážníci převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro zneužití pravomoci veřejného činitele, ale víc k tomuto případu zatím nemohu sdělit," uvedla na dotaz Práva Andrea Procházková z brněnské policie. Mezi dětmi, které měl mladík napadnout byl i syn strážníka.

Podle informací Práva došlo k incidentu hned v pátek po vyzvednutí vysvědčení, kdy si skupina dětí vyrazila do města užít prázdnin. V centru města je napadla skupina romských mladíků a zbila nejméně jednoho z nich.

Jednoho z napadených školáků, syna strážníka, útočníci nejen zbili, ale ještě mu sebrali peněženku. Chlapec vše oznámil matce, která s ním měla jezdit po městě a hledat útočníky. Když pravděpodobného útočníka objevili v sobotu, matka napadeného zavolala manželovi, který je příslušníkem poříční jednotky, a ten se svým kolegou mladého pachatele zadržel.

Místo toho, aby ho strážníci, z nichž jeden slouží 13 let a druhý zhruba 5 let, ihned předali policii, chtěli ho údajně sami potrestat či přinutit k doznání. Proto ho odvezli na okraj města, kde ho bili a také mu měli strkat prázdnou pistoli do úst, zezadu k hlavě či do ucha a přitom cvakali naprázdno kohoutky, jako by chtěli vystřelit a popravit ho. Tím ho chtěli přinutit k doznání, protože zadržený chlapec odmítal přiznat podíl na přepadení.

Vše oznámil na linku 158

Když se nepřiznal, tak ho strážníci nechali být a mladík vše oznámil na linku 158. Policie na základě jeho popisu a záznamu GPS služebního auta strážníků oba podezřelé zadržela. Po jejich zadržení se o jednání strážníků začala zajímat i supervize městské policie.

"Pokud se jejich vinu podaří prokázat, pak z toho vyvodíme personální závěry. Každopádně už teď je jasné, že porušili některé vnitřní směrnice a za to je čeká kázeňské řešení. Svérázné vyřizování si soukromých problémů vedení Městské policie v Brně nikomu netoleruje," sdělil Právu Zdeněk Novák tamější městské policie.

Vzhledem k množství příspěvků porušujících pravidla byla diskuze u tohoto článku zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám