Hlavní obsah

Mladík chtěl zastřelit policistu, dostal 13 let

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Třiadvacetiletý Josef Šedivý, který chtěl zastřelit loni v říjnu v Karviné policistu jeho zbraní, si odsedí za mřížemi třináct let. Strážce zákona tehdy zůstal naživu jen díky tomu, že neměl svou služební pistoli nataženou.

Článek

"Obžalovaný byl uznán vinným v plném rozsahu z trestných činů loupeže a pokusu vraždy. Soud vynesl souhrnný trest třináct let, který je pravomocný," potvrdila Právu ostravská státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Šedivý podle policie 29. října 2005 před sedmou hodinou ráno v Karviné přepadl 88letou stařenku. Shodil ji na zem a sebral jí kabelku s tři sta korunami. Všechno však viděl policista, který ho začal pronásledovat. Podařilo se mu Šedivého chytit. Když ho však chtěl spoutat, Šedivý se mu vysmekl. Policistu podrazil a svalil na zem. Při pádu mu vypadla připravená služební zbraň.

"Pachatel toho využil, zbraň uchopil a s úmyslem policistu usmrtit na něj ze dvou metrů zamířil a dvakrát zmáčkl spoušť," popsal loni incident severomoravský policejní mluvčí Milan Klézl. Ze zbraně výstřel nevyšel jen díky tomu, že nebyla natažena a proto nebyl náboj v nábojové komoře. Pistole jen dvakrát cvakla naprázdno.

"Pachatel se snažil zbraň natáhnout. V tom mu však policista zabránil a odzbrojil jej. Muž se dal znovu na útěk, ale po čtyřech varovných výstřelech do vzduchu byl nakonec zadržen," vylíčil Klézl.

Původně mladík, kterému hrozilo 12 až 15 let, dostal u Krajského soudu v Ostravě 14 roků vězení. Tento trest mu nedávno odvolací Vrchní soud v Olomouci o jeden rok snížil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám