Hlavní obsah

Dveře vlaku, ze kterého vypadl Matěj, byly v pořádku

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Komise složená z policistů, pracovníků Českých drah (ČD) a Drážní inspekce vyloučila v úterý technickou závadu zabezpečení dveří vlaku, z něhož 12. června odpoledne vypadl pětiletý Matěj Chrástecký z Olomouce. Zavírací mechanismy u všech dveří byly prý v pořádku.

Článek

Komise na olomouckém nádraží prověřovala stav celé soupravy, ve které chlapec cestoval s matkou a sestrou na trase ze Zábřehu do Olomouce.

"Komise shledala, že zavírací mechanismus dveří byl u všech čtyř vagónů soupravy v pořádku. Příčinou nehody tedy nebyla technická závada. Někdo musel s dveřmi manipulovat, nemohly se otevřít samy," řekl Právu mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Dodal, že podle dosavadního zjištění vlak odjel ze stanice Červenka se zavřenými dveřmi. Podle Neusara bude nyní pro vyšetření případu stěžejní další postup ze strany policie.

Policie vyslechne cestující

K objasnění tragické události hodlají policisté vyslechnout cestující z vlaku i pracovníky drah. Původně tvrdil mluvčí ČD Aleš Ondrůj, že se matka na jejich zaměstnance po ztrátě chlapce neobrátila a policii kontaktovala pozdě. Státní zástupce, který případ dozoruje, to ale vyvrátil. Své tvrzení později opravil i Ondrůj.

Matějova matka Františka Chrástecká tvrdí, že kontaktovala průvodčího hned poté, co zjistila, že se Matěj ve vlaku ztratil. Podle ní pomáhal průvodčí syna hledat. Původně matka uvedla, že chlapec šel sám na toaletu až několik minut před Olomoucí. Jeho tělo však až po týdnu našli policisté při rozsáhlé pátrací akci poblíž kolejiště nedaleko obce Střeň, od níž je do Olomouce ještě 13 minut jízdy vlakem.

Na základě výpovědi průvodčího, že hocha viděl ještě ve Štěpánově, pátrali po Matěji policisté nejprve v traťovém úseku Štěpánov - Olomouc, teprve později rozšířili pátrání na úsek mezi Štěpánovem a Stření. Policisté nyní zjišťují, zda konkrétní osoba nezavinila Matějovu smrt. Kromě jiného se zabývají i tím, zda matka nezanedbala dohled nad dítětem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám