Hlavní obsah

Policie: zákrok proti zelenému Blahutovi byl správný

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pondělní zákrok ostravské železniční policie proti exkandidátům Strany zelených v Moravskoslezském kraji Simoně Pavlicové a Jiřímu Blahutovi byl podle policie oprávněný. Oba kandidáti, kteří viní policisty z bití a neoprávněného zatčení na ostravském hlavním nádraží, se podle policejní verze chovali agresivně proti vlakvedoucí i proti policistům. Oběma kandidátům nyní hrozí trestní stíhání.

Článek

"Po zadokumentování bude spis předán službě kriminální policie a vyšetřování," uvedla mluvčí policie Dagmar Bednarčíková. Policejním zákrokem se podle ní přesto budou kvůli stížnostem zabývat vnitřní kontrolní orgány policie.

Advokátka měla napadnout železničářku

Advokátka Pavlicová a její kolega Jiří Blahuta na cestě vlakem odmítli opustit vůz první třídy, ve kterém neoprávněně cestovali. Dodatečně nechtěli zaplatit ani osmdesátikorunový doplatek za jízdenku. Na ostravském hlavním nádraží už na ně čekali členové železniční policie. "Sotva jsem vystoupila, strhli mě na zem a pak se vrhli na Jiřího," popisuje začátek incidentu Pavlicová. Oba z incidentu vyvázli s modřinami.

Policie tvrdí, že bylo všechno jinak. Oba černí pasažéři byli po vystoupení z vlaku vyzváni k prokázání totožnosti a v průběhu ověřování měla Pavlicová napadnout policistu úderem dlaně do obličeje. Zároveň podle policie Pavlicová hlídce i vlakvedoucí vulgárně nadávala, romskou železničářku prý dokonce urážela kvůli barvě pleti. Policistu se měl pokoušet napadnout i Blahuta.

Obě strany mají svědky incidentu

"Vzhledem k agresivitě cestujících byli policisté na nástupišti nuceni použít donucovací prostředky," dodala Bednarčíková. Na policejní stanici pak měla Pavlicová napadnout také policistu, která u ní prováděla osobní prohlídku.

Oba policisté, ale i Pavlicová a Blahuta se nechali ošetřit lékaři. Pavlicová je na nemocenské. "Lékař mi stanovil třicet dnů klidový režim. To, co tvrdí policie, jsou neskutečné lži, máme svědky, že to bylo tak, jak tvrdíme my," dodala Pavlicová.

Svědky ve prospěch svého tvrzení má ale i policie, na nástupišti údajně v době incidentu bylo větší množství lidí. "Z dosavadního vyhodnocení vedoucího oddělení bylo použití donucovacích prostředků vyhodnoceno jako oprávněné. Také z dalšího šetření dosud nevyplynulo, že policisté pochybili," dodala Bednarčíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám