Hlavní obsah

Řidič chtěl podplatit policisty, půjde na rok za mříže

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Hořce bude litovat profesionální řidič jedné plzeňské společnosti Miroslav Kůst své snahy obměkčit policejní hlídku, aby za peníze přimhouřila oči a byla shovívavá k dopravnímu přestupku, kterého se dopustil tím, že řídil opilý. Za trestný čin podplácení ho v pondělí samosoudkyně plzeňského soudu Lenka Prýcová poslala na rok do vězení nepodmíněně.

Článek

Kůst, který bez omluvy k soudu nepřišel, si trest odpyká ve věznici s dozorem. Jde o vůbec první případ v novodobém soudnictví, kdy za pouhý pokus koupit si beztrestnost padl nepodmíněný trest.

"Při rozhodování o trestu jsem vzala v úvahu jeho předchozí prohřešky proti zákonu včetně útoku na strážníky městské policie. Podmíněný trest by se tak minul výchovným účinkem," řekla Prýcová.

V krvi měl 1,3 promile

Policisté si Kůstův mercedes jedoucí 11.února kolem sedmé večer po Domažlické třídě v Plzni vytipovali náhodně. "Jeli jsme za ním asi 500 metrů, pak odbočil z hlavní třídy do postraní ulice a zastavil. Dojeli jsme k němu a požádali ho o předložení dokladů. Protože jevil známky podnapilosti, nechali jsme mu také dýchnout. Zkouška prokázala 1.3 promile alkoholu.

Vyzvali jsme ho, aby vystoupil z vozidla s tím, že ho odvezeme na krevní zkoušku a poté na policejní oddělení sepsat protokol o zjištění dopravního přestupku,"popisoval u soudu jeden z členů policejní hlídky Josef Knížek. Na to Kůst mužům v uniformách začal slibovat cokoliv, jen aby ho nechali být s tím, že je šofér z povolání, a kdyby přišel o řidičák, tak ztratí práci.

"Několikrát se ptal, kolik chceme peněz, abychom na to zapomněli," dodal Knížkův kolega Vít Heřman.

Když oba policisté zůstali neoblomní, požádal je Kůst o to, zda si může zavolat mobilem právníkovi. Místo toho ale vytočil tísňovou linku policie a operačnímu důstojníkovi se snažil namluvit, že po něm dva policisté žádají úplatek. "Tvrdí mi, že jsem v autě jel a řídil ho. Jenže já tady pouze stojím. Řekl jsem jim, ať si sáhnou na motor, že je studený. Chtějí po mě nějaké peníze. Na to jim seru," chrlil ze sebe Kůst do telefonu.

Verzi policistů potvrdila i spolujezdkyně

Jeho verze o zkorumpovaných policistech se však záhy sesypala jako domeček z karet. Tvrzení policistů totiž potvrdila nestranná svědkyně. S Kůstem v autě seděla totiž prostitutka, kteráverzi policie potvrdila.

"Když za námi zastavili policajti, řekl, že je to v hajzlu, že je opilý na mol a ptal se mi, jestli nemám žvýkačku. S policisty pak diskutoval venku před autem, ptal se jich kolik chtějí, když ho nechají odjet. Přitom sahal do vnitřní kapsy bundy jako by něco vyndaval. Nabídku zopakoval asi pětkrát. Když mu policajti řekli, ať to na ně nezkouší, začal se rozčilovat, rozhazoval rukama a chtěl volat právníkovi," vypověděla před soudem kněžka lásky.

Státní zástupkyně byla s rozsudkem spokojena a vzdala se práva na odvolání. Jak na verdikt bude reagovat Kůst není jasné. Na jednání chyběl i jeho obhájce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám