Hlavní obsah

Za smrt dítěte žádá po nemocnici milión korun

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Milión korun žádá po havířovské nemocnici sedmadvacetiletá Zdeňka Fajfrlíková kvůli smrti svého desetiměsíčního syna. Případem se od pátku zabývá ostravský krajský soud. Se Zdeňkou Fajfrlíkovou se život v posledních letech nemazlí. V listopadu 2001, kdy byla v pátém měsíci těhotenství, jí několikrát trestaný recidivista brutálně ubodal muže při přepadení baru, kde pracoval.

Článek

Malý Zdeněk se narodil v březnu 2002 a o necelý rok později skončil s průjmovým onemocněním v havířovské nemocnici. Po třech dnech se ale jeho stav prudce zhoršil a poté, co si s ním lékaři nevěděli rady, ho za pár dnů převezli do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel na septický šok.

Pomohl by včasný přesun do modernější nemocnice

Případem se zabývala i policie, která nezjistila trestní odpovědnost lékařů. Žena, která se po smrti syna zhroutila a strávila tři měsíce v psychiatrické léčebně, se však nehodlá se situací smířit. "Nejde mi o žádné peníze, ale o to, aby soud uznal, že lékaři udělali chybu. Oni se za celou dobu neomluvili. Jenom se snaží obhajovat," řekla.

V případu už byly vypracovány tři znalecké posudky, které nevyloučily, že by dítě mohlo přežít, pokud by ho lékaři urychleně poslali na jednotku intenzivní péče modernější nemocnice. To učinili až ve chvíli, kdy už bylo úmrtí neodvratné. "Podcenili závažnost onemocnění," tvrdí se v jednom z odborných posudků.

V nemocnici porušili své povinnosti

Zároveň se v něm píše, že nelze stoprocentně říct, zda by dřívější přeložení dítěte na jiné pracoviště vedlo k záchraně života. "Posudky se shodují v tom, že v nemocnici jednoznačně porušili své povinnosti. Nejasnosti jsou ale v tom, zda to mohlo mít souvislost s příčinou úmrtí. My tvrdíme, že ano," řekl advokát Fajfrlíkové Jaromír Jaroš.

Havířovská nemocnice jakoukoliv odpovědnost za smrt malého pacienta odmítá. "Už trestní řízení, které v této věci proběhlo, nevedlo k takovému závěru," řekl právník nemocnice. Soudkyně projednávání případu odročila na 28. července, kdy bude mimo jiné vyslýchat několik ošetřujících lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám