Hlavní obsah

Krejčířovi chtěl někdo pomoci falzifikátem

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Pozoruhodné události se odehrály kolem vyšetřování jednoho případu uprchlého miliardáře Radovana Krejčíře. Někdo se ho snažil zkomplikovat zfalšováním dokumentů, které byly určené pro švýcarský vyšetřovací soud.

Článek

Týká se to Krejčířovy kauzy, ve které se měl dopustit podvodu s akciemi otrokovické teplárny a vydělat na něm přes 50 miliónů korun. Případem se ve středu opět zabýval ostravský krajský soud v nepřítomnosti uprchlého miliardáře. V průběhu procesu vyšlo najevo, že neznámému padělateli se povedlo ztížit vyšetřování, když česká strana požádala o právní pomoc švýcarské instituce.

Češi chtěli, aby jim Švýcaři prověřili informaci, že peníze získané podvodem při obchodu s akciemi skončily na účtech v jejich zemi. Mezitím však někdo zaslal švýcarským úřadům zfalšovaný dopis.

"V něm bylo napsáno, že vyšetřování je skončeno, že česká strana už nic nechce. Byl však zfalšovaný. Byl na něm padělaný podpis jak tehdejšího státního zástupce, tak padělané úřední razítko krajského státního zastupitelství," řekl Právu žalobce Dušan Táborský.

Vše prasklo při ověřování dotazu

Švýcarské orgány zfalšovaným dokumentům uvěřily. Navíc se podle Táborského dostalo k švýcarskému vyšetřovacímu soudu zfalšované rozhodnutí o zastavení trestního stíhání v celé kauze. "Do Švýcarska poslal dopis neznámý pachatel z pošty v Ostravě," uvedl Táborský.

Švýcaři proto měli za to, že česká strana už informace potřebovat nebude. "Naštěstí jsme se dotazovali švýcarské strany, jak to s právní výpomocí vypadá. Vše se vyjasnilo a zjistilo se, že dopisy jsou padělané. Švýcarská strana nám důležité informace později poskytla," řekl státní zástupce.

Bude vyslechnut padělatel

Podle něj se v tomto případu prolomilo bankovní tajemství, které dosud Švýcaři pokaždé úzkostlivě tajili. "Poskytli nám výpisy z účtů, ze kterých jsme zjistili, že on (Krejčíř) tam má několik obchodních společností a velké peníze," sdělil státní zástupce. Proto žádá prověření dalších důkazů, které v poslední době získala policie.

Ty mohou svědčit o tom, že Krejčíř měl v minulosti kontakty na padělatele a špičkové vybavení pro falšování. "Žádám proto vyslechnutí padělatele z Českého Těšína, u kterého policie provedla domovní prohlídku a zajistila některé důkazy," uvedl. Podle informací Práva měl mít doma například spoustu falešných razítek.

Reklama

Související články

Žalobce prohledával Krejčířovu vilu

Žalobce Svatopluk Nauš, který vyšetřuje okolnosti útěku miliardáře Radovana Krejčíře při červnové domovní prohlídce, navštívil ve čtvrtek jeho černošickou...

Výběr článků

Načítám