Hlavní obsah

Bankomat v centrále ČSOB napadli podvodníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zařízení, které dokáže kopírovat platební karty, podvodníci namontovali v neděli 14. května do bankomatu v pražské centrále ČSOB. Takzvaný skimming trval skoro celý den. V Rakousku se pak podvodníci pokusili z karet peníze vybrat. Úspěšní byli pouze v jednom případě. Škoda činí asi 20 tisíc korun. O případu informovala televize Nova.

Článek

Podvodníci do štěrbiny, kam se zasouvá karta, nainstalovali čtečku. Pro zjištění PIN kódu nepoužili jako obvykle mikrokameru, ale klávesnici bankomatu polepili tepelnou fólií, která zaznamenávala dotyky prstů. "Přišli jsme na to poměrně brzy díky jednomu všímavému klientovi," řekl Nově mluvčí ČSOB Milan Tománek. Podle něj trestný čin spáchal člověk, který velmi dobře zná ochranná opatření.

"Bankomatem prošlo řádově něco přes 100 karet," řekl Nově Tománek. Uvedl také, že ČSOB informovala české i zahraniční banky klientů, kteří v danou dobu vybírali peníze. Větším škodám se tak podařilo zabránit. ČSOB karty zablokovala, některé karty zrušila pro jistotu i Česká spořitelna a Komerční banka.

Ztráty způsobené okopírováním karet obvykle banky hradí. V únoru letošního roku vyplatila peníze také Česká spořitelna. Bylo to více než 70 000 korun jednomu z klientů, kterému na konci loňského roku zkopírovali kartu v Norsku.

Gangy specializující se na kopírování karet pocházejí především z východoevropských zemí či Turecka a v České republice operují už několik let. Postupně napadly bankomaty většiny finančních ústavů. Byť se banky často brání umístěním protiskimmingových zařízení, podvodníci většinou tuto ochranu dokážou prolomit. Problém definitivně vyřeší až čipová technologie, kterou již české banky začaly aplikovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám