Hlavní obsah

Policie obvinila chirurga, může prý za smrt chlapce

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Obvinění pro trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti sdělila v pondělí policie chirurgovi prostějovské nemocnice Tomáši H. Ten loni v listopadu provedl nenáročnou operaci patnáctiletého hocha, který krátce po lékařském zákroku zemřel. Lékař, který zákrok prováděl, údajně operoval místo na postižené levé na zdravé pravé straně.

Článek

"Lékař, který byl doposud vyšetřován jako podezřelý, osobně obvinění převzal," informoval v pondělí Právo ředitel Okresního ředitelství Policie ČR v Prostějově Zdeněk Riedinger.

"Informaci o sdělení obvinění jsme obdrželi v pondělí, nyní má policie dva měsíce na další vyšetřovací úkony a podle jejich výsledku by pak mělo dojít k podání obžaloby," doplnila dozorující státní zástupkyně Eva Khürová.

Hoch podle informací Práva podstoupil plánovanou operaci v oblasti pohlavních orgánů. Během zákroku měli lékaři z okolí chámovodu odstranit zbytnělé žilní pleteně. Chirurg se ale na počátku místo na levé pustil do operace na zdravé pravé straně. Místo hledané spermatické žíly pak podvázal pravou kyčelní žílu.

Chyby byly zřejmě i v pooperační péči

Po smrti chlapce byla nařízena soudní pitva. Ze zprávy vyplývá, že samotný zákrok ještě nemusel vést k fatálnímu závěru, pokud by se neuvolnila svorka, která jistila přetnutou žílu. V posudcích znalců se uvádí, že pak krev pomalu vytékala do chlapcových útrob. Pacient si stěžoval na bolesti a organismus se delší dobu bránil. Další operace ale již přišla pozdě a chlapci selhaly životní funkce.

Případem se podle Evy Khürová zabývali znalci a byla vyslechnuta řada svědků. "V přípravném trestním řízení se zjišťovalo, zda došlo k zanedbání lékařské péče při chirurgickém zákroku, ale podrobně se muselo zkoumat i to, zda nebyla zanedbána také pooperační péče," vysvětlila již takřka půl roku probíhající vyšetřování okresní státní zástupkyně v Prostějově Naďa Kezniklová. "Prokázat trestní odpovědnost za pochybení při lékařské péči je v lékařském prostředí vždy velmi náročné," doplnila.

V nemocnici byla také už dřív obžalována sestra

Nemocnice v Prostějově se nyní potýká i s jiným problémem. Okresní soud v Prostějově rozhodl, že nemocnice musí zaplatit v ČR rekordní výši odškodnění 16 miliónů korun za zničené zdraví jiného dítěte rodičů z Prostějovska. Jejich dnes již pětiletému synovi se krátce po porodu zastavilo srdce, chlapec přestal dýchat a došlo k tak závažnému poškození mozku, že znalci nyní vyjadřují míru jeho postižení 99 procenty a hoch je odkázaný na péči obou rodičů.

Prostějovská nemocnice se svým dnešním zřizovatelem Olomouckým krajem se chce rozsudku bránit odvoláním. Proti zdravotní sestře, která se měla tehdy o dítě starat, byla podána obžaloba z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, žaloby by ji však zbavil okresní i krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám