Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil výjimečný trest za vraždu matky

Právo, Novinky, ČTK, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Na 18 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Miroslava Piačka (25) z Jihlavy za brutální vraždu jeho matky (58). Potvrdil tak verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 28. března, proti kterému se matkovrah odvolal.

Článek

Hrůzný čin Piaček spáchal loni 20. listopadu, když matku navštívil v jejím bytě. Ženu napadl paličkou na maso, kopáním do obličeje a nakonec svou oběť podřezal. Napadená žena na následky zranění na místě zemřela.

Muž poté prohledal byt a odcizil odtud peníze a platební karty. Z účtů vybral 15 tisíc korun a ještě se pokusil o výběr další hotovosti. Peníze pak utratil vesměs v restauracích.

Obžalovaný se ve svém odvolání domáhal snížení trestu. Tvrdil, že matku nezabil ze zištných důvodů a svého činu lituje. Uložený trest je podle něj příliš přísný.

Podle soudu je trest adekvátní

Soudci během líčení souhlasili s argumenty obžaloby. "Na tento trest nelze pohlížet jako na nepřiměřený či dokonce nezákonný. Je zde vysoký stupeň nebezpečnosti pro společnost. Obžalovaný čin spáchal velmi brutálně, kombinoval způsoby útoků. Přihlédli jsme také k tomu, jak se choval po činu. Možnost nápravy pachatele je snížena," řekl předseda senátu Vladimír Rutar.

Mladíka, který se vyučil řezníkem, vyhodila jeho osmapadesátiletá matka z bytu před čtyřmi lety kvůli tomu, že rozprodával její majetek. Kradl věci nejen své rodině, ale například i bývalé družce či zaměstnavateli. Po vraždě matky šel poté s kamarádem utrácet odcizené peníze do obchodu, zamířil poté do hospody, kde hrál i automaty a nakonec cestoval po republice.

Jeho mrtvou matku nalezli o několik dní později hasiči poté, co kolegové ženy ohlásili, že nepřišla do zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vraždu matky dostal muž výjimečný trest

Výjimečný trest pobytu za mřížemi v délce 18 let vyměřil v úterý senát Krajského soudu v Brně 25letému Miroslavu Piačkovi z Jihlavy za brutální vraždu...

Výběr článků

Načítám