Hlavní obsah

Kauza Berdych: ztracené svědectví elitního důstojníka

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ztrácely se u vysokých policejních funkcionářů závažné služební dokumenty o podezřeních, že se policisté už v roce 1999 měli podílet na loupežích gangu Davida Berdycha? Kdo a proč měl ve vysokých patrech policie na ztrátách zájem? Byl to jeden z motivů loňské sebevraždy zástupce šéfa pražské policie Zdeňka Janíčka? Nic z toho se asi hned tak nedozvíme.

Článek

Bez odpovědi podle informací Práva zůstává i trestní senát soudce Petra France, který ve čtvrtek ukončil čtvrtý den výslechů obžalovaných konaný s vyloučením veřejnosti. A přitom žijí svědci, kteří jsou schopni existenci "ztracených" dokumentů dosvědčit. Takže veřejnost má šanci se přece jen něco dozvědět o tom, jak to ve vysokých patrech policie chodilo a možná i chodí. Pokud však nebude Francem opět vykázána za zavřené dveře.

Šanci pro veřejnost představuje například svědecká výpověď pražského kriminalisty o existenci "ztraceného" dokumentu z roku 1999, který vrhá závažné podezření na obžalovaného expolicistu Petra Koňaříka. Má být jako svědek Francem teprve vyslechnut.

"Jak jste se to dozvěděli? Nebudu na otázky odpovídat," odrazil ve čtvrtek kriminalista snahu Práva o bližší informace. S ohledem na nebezpečnost gangsterů trval na utajení svého jména. Svědectví kriminalisty bude důležité. Podle informací Práva totiž na konci prosince 1999 viděl na stole tehdejšího zástupce pražského policejního ředitele Zdeňka Janíčka (loni v únoru spáchal sebevraždu, pozn. red.) písemný poznatek elitního důstojníka policejního Útvaru speciálních činností (ÚSČ, jméno důstojníka má redakce k dispozici) týkající se role Koňaříka při násilném oloupení směnárníka Jiřího Mračka v roce 1999.

Kdo kryl kriminální činnost policistů?

Operační důstojník ÚSČ včera nevyhověl žádosti Práva o spojení s uvedeným důstojníkem. "Pochopte, že jde o útvar, který zajišťuje ochranu svědků, nasazení agentů a podobně. ÚSČ pracuje v hlubokém stupni utajení," vysvětlil reakci ÚSČ bezpečnostní expert. Právu se přesto uvedeného policejního svědka podařilo vyhledat. "Vím, že tehdy takový dokument existoval. Víc se k věci nemohu s ohledem na závazek mlčenlivost vyjadřovat," odpověděl včera na dotazy Práva.

O co jde a co bylo v údajně ztraceném dokumentu vysvětlil včera Právu zdroj sledující proces s Berdychem a dalšími 35 obžalovanými.

"Bylo tam písemně uvedeno, že se na brutálním oloupení Mračka měl podílet Koňařík. Tento písemný poznatek ÚSČ byl mimořádně významný. Prý už neexistuje. A přitom byl v prosinci 1999 na stole zástupce šéfa pražské policie. Ten musel informovat tehdejší nadřízené Koňaříka. Gang však řádil dál. Musel být tedy kryt z vyšších míst. Nad tím ať se zamyslí každý, kdo pochybuje o existenci dosud neodhaleného vyššího patra policistů napojených na gang."

Gang mohl řádit ještě 5 let

Francův senát se v líčení za zavřenými dveřmi velké porotní síně pražského vrchního státního zastupitelství záhadami "ztracených" policejních dokumentů zatím podle informací Práva nijak detailně nezabýval: "Nezajímal se stejně jako vyšetřující orgány o pozadí těchto podivných ztrát. Ani o to, proč a z jakých důvodů nedošlo k odhalení a zadržení Koňaříka již v roce 2000," řekl včera Právu dobře informovaný zdroj.

To, že gang začal být zatýkán až na podzim 2004, je pro leckoho nelogické. "V roce 2000 byl v kauze přepadení a oloupení podnikatele Karla Volavky (útok gangu byl proveden v říjnu 1999, pozn. red.) o 14 miliónů korun zatčen a pak odsouzen člen gangu Ladislav Cyrus. Berdych napsal Cyrusovi do vyšetřovací vazby instrukce, jak má vypovídat, nebo spíše nevypovídat. Policie tento dopis zachytila. Nic se však nedělo," řekl Právu kriminalista. Dopis se později měl objevit u Koňaříka, který nyní čelí obžalobě spolu s Berdychem a dalšími.

"Pikantní je, že právě Koňařík s Opavou vyšetřovali únos Volavky a mě. Vyšetřovali mé přepadení v prosinci 1999 i přepadení v červnu 2000. Sděloval jsem jim všechny mé poznatky. Vyšetřování však uvázlo v mrtvém bodě. Koňařík mi to osobně zdůvodnil tím, že není zájem můj případ vyšetřit," řekl včera Právu Mraček, kterého gang dvakrát přepadl a oloupil.

Reklama

Související témata:

Související články

Berdych měl být před dvěma lety zavražděn

Výkonný šéf gangsterů v policejních uniformách David Berdych měl být před dvěma lety zlikvidován. Údajně proto, že mnoho věděl o policistech-gangsterech. Obavy...

Výběr článků

Načítám