Hlavní obsah

Na židovském hřbitově řádil zloděj

Novinky, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEPLICE

Poničený židovský hřbitov a škoda téměř za milión korun - to je výsledek řádění zloděje na teplickém židovském hřbitově. Neznámý pachatel si odnesl mramorové sloupky a sochu anděla s deskou, na níž byla židovská hvězda. Případ šetří policie.

Článek

"Předpokládáme, že náhrobky byly poškozeny v sobotu 10. května, protože v pátek jsme zde ještě byli na obchůzce," řekl Alexandr Lebovič z Židovské obce Teplice.

"Teplická židovská obec spravuje několik hřbitovů v okolí a poničený náhrobek patřil mezi dva unikáty široko daleko a měl tudíž vysokou historickou hodnotu. Je totiž netypický svým tvarem. Nyní nám zbyl jen jeden," konstatuje Lebovič.

Náhrobek je postaven tak, že sloupky, které někdo odcizil, podpíraly kopuli. "Tím, že si pachatel odnesl pouze sloupky a kopuli nechal poničenou na místě, se potvrzuje má domněnka, že šlo o krádež na objednávku. Neumím si totiž představit, na co bral jen ty sloupky, které samy o sobě jsou k ničemu. Ty si může akorát vystavit někde na zahrádce a chlubit se, že je má ze židovského hřbitova," rozvádí svou teorii Lebovič.

Hřbitov není hlídán

Samo místo činu napovídá, že ale zřejmě nešlo jen o jednoho pachatele. Ten by si totiž stěží mohl poradit s takovým mohutným náhrobkem. "Na vratech, kterými se dá vjet na židovský hřbitov přímo ze silnice, aniž by se muselo projít normálním hřbitovem, jsme našli v pondělí ráno ucvaknutý zámek," uvádí svou hypotézu Lebovič.

Pachatelé tudíž mohli vjet například s přívěsem až přímo na hřbitov, aniž by si jich někdo všiml. Hřbitov je totiž veřejně přístupný a hlavně nikdo ho nehlídá.

Odhadnutá škoda činí milión

Přesto je podle policistů krádež na hřbitově v tomto rozsahu ojedinělá. "V letošním roce je to dokonce první případ," uvedl zástupce ředitele teplických policistů Jaroslav Jedlička s tím, že případ je v šetření a přesnou hmotnou škodu musí stanovit experti.

Židovská obec předběžně odhadla škodu na jeden milión korun. "O vyjádření k odhadu škody jsme požádali i památkový ústav," doplnil Lebovič. Náhrobky samozřejmě pojištěné nejsou.

"Jelikož investujeme do židovského hřbitova za přispění města a sponzorů nemalé finance, chceme do budoucna zajistit i jeho bezpečnost," říká Lebovič s tím, že nyní se shání peníze na renovaci Domu pohřebního bratrstva, kde by se vybudoval služební byt pro správce židovského hřbitova, a tím by se de facto zajistila i ostraha.

Na teplickém židovském hřbitově za začalo pohřbívat koncem 19. století a většina ze 4 000 hrobů pochází z první poloviny 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám