Hlavní obsah

Bezruč zatím do vězení nejspíš nepůjde

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý šéf Českomoravské družstevní spořitelny Ostrava (ČMDS) Petr Bezruč, kterému olomoucký vrchní soud v lednu snížil trest z původních sedmi let na pět, zatím asi do vězení nepůjde. Bezruč měl bez vědomí družstevníků prodat majetek dceřiné společnosti kampeličky.

Článek

Že Bezruč k výkonu trestu nenastoupí připouští jak advokát odsouzeného, tak i státní zástupce a soudce, který má v nejbližší době Bezručovi stanovit datum nástupu trestu. Důvod je jednoduchý. Bezruč již dříve strávil tři roky ve vazbě, která se započítává do výkonu trestu, a tak může požádat o prominutí zbývajících dvou let.

Prominutí zbytku trestu je možné

Petr Bezruč se po krachu jedné z největších českých kampeliček koncem 90. let skrýval před policií, potom byl zatčen a strávil tři roky ve vazbě, aniž ho ostravský krajský soud do té doby stihnul odsoudit. Vzhledem k uplynutí maximální možné doby byl z vazby ještě před vyhlášením rozsudku propuštěn.

Bezručův obhájce řekl, že pro prominutí zbytku výkonu trestu jsou po zmírňujícím soudním verdiktu splněny všechny náležitosti, a tak o tom soud pravděpodobně požádá. "Tato možnost je samozřejmě možná a soud se jí bude zabývat, pokud si odsouzený takovou žádost podá," řekl soudce Miroslav Studnička.

Další soud v březnu

Ani možnost, že se vyhne prvnímu trestu, však pro Bezruče neznamená konec problémů. V současné době se v Ostravě spolu s dalšími manažery zodpovídá z podezření, že ČMDS připravil o více než 300 miliónů korun a zapříčinil tak její bankrot. Původně se oba případy projednávaly společně, ale kvůli urychlení soud prodej části majetku, ze kterého byl obžalován pouze Bezruč, vyloučil k samostatnému projednání. Proces měl pokračovat tento týden, vzhledem k nemoci dvou spoluobžalovaných byl ale odročen na březen.

Reklama

Výběr článků

Načítám