Hlavní obsah

Vůz pošty již potřetí terčem lupičů

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PROSTĚJOV

Série přepadených poštovních vozů, které v mnoha případech převážejí ve speciálních bezpečnostních kufrech nemalé finanční částky, pokračuje. Důkazem toho je pondělní případ z Prostějovska.

Článek

"Stalo se to nad ránem. Řidiče přepadli mezi Olšany a Studencem," potvrdil operační důstojník z přerovské policie. "Řidič by měl být v pořádku," uvedl a dodal, že zatím nejsou s ohledem na probíhající vyšetřování k dispozici podrobnosti.

"Je to zatím jediná informace, kterou jsme od policistů dostali. Že nedošlo ke zranění a že je řidič zdráv, je pro nás zatím informace nejcennější," sdělil vzápětí mluvčí České pošty Ladislav Vančura.

Lupiči řidiče svázali a uzavřeli v avii

Podle zjištěných informací vyjel kurzovní vůz z Olomouce směrem do Olšan. Měl pokračovat do Kostelce na Hané, kam však již nedorazil. Podle informovaného zdroje zatarasilo poštovnímu vozu v mírném svahu cestu stříbrné osobní auto. Z něho měli vyskočit tři maskovaní muži a pod pohrůžkou zbraní řidiče vyvlekli z kabiny, spoutali a nejprve posadili do osobního auta. Zakázali mu hýbat a rozhlížet se. Ze skříňové avie sebrali část nákladu. Řidiče pak zavřeli do nákladového prostoru a popojeli asi o sto padesát metrů na kryté místo.

Policie ani Česká pošta nezveřejnily údaje o výši převážené částky ani o množství uloupených peněz, podle dostupných zpráv avie převážela více než milión korun

První dva případy

Dnešní přepadení se přiřadilo ke dvěma dubnovým loupežím, kdy se pachatelé zaměřili na poštovní avie, se kterými pravidelně jezdí jako řidič pouze jeden zaměstnanec. První případ se stal u Šternberka na Olomoucku. Dva ozbrojení muži převlečení za policisty donutili řidiče zastavit na málo frekventovaném místě, svázali ho a ujeli se čtyřmi milióny korun v bezpečnostních boxech. [celá zpráva]

Podobný scénář mělo přepadení o několik dní později. Tehdy na Plzeňsku zmizel řidič i s avií. Rozsáhlá policejní akce vypukla poté, co se v ustanovený čas nevrátil na své stanoviště. Přepadený muž byl nalezen až druhý den ráno na Tachovsku spoutaný a uzamčený v nákladovém prostoru avie. Lupiči ukryli vůz v lese tak, že kvůli stromům jej neměl šanci nalézt ani nasazený vrtulník. Pachatelé si odvezli téměř tři milióny korun. [celá zpráva]

Policie oba případy stále vyšetřuje. Je možné, že za přepadeními stojí stejní pachatelé.

Pošta je s bezpečnostními opatřeními spokojena

Česká pošta se brání nařčení, že by převážené peníze nechránila dostatečně. Jak řekl mluvčí Vančura, během posledních čtyř let byly všechny poštovní vozy vybaveny speciálními boxy, které pachatelům téměř znemožňují využít ukradené hotovosti. "Obsah se při násilném otevírání znehodnotí. Lupičům nepomůže ani to, že by se jim podařilo ukrást elektronické médium, se kterým se přepravky otevírají. Boxy totiž vybuchnou pokud nejsou umístěny na speciálních stojanech," vysvětlil.

Podle něj není řešením ani ozbrojení posádky. "Se zbraní by byla ohrožena jako první. Naším cílem ale je, aby na řidiče nebyl veden žádný útok," sdělil Vančura. Zároveň uvedl, že pokud by pošta začala na přepravu peněz najímat bezpečnostní agenturu, nebyla by schopna udržet ceny za služby v rozmezí přijatelném pro občany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám