Hlavní obsah

Policie brání strážníka, mladíka prý nezbil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Strážník ústecké městské policie podezřelý z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli zbití romského mladíka zákon neporušil. Potvrdila to v pátek ústecká policejní mluvčí Veronika Beranová.

Článek

K incidentu mělo dojít při noční kontrole hřbitova, kde si hráli chlapci ve věku od 15 do 18 let. Ti na strážníky podali loni v listopadu trestní oznámení.

"Policie kvalifikuje případ tak, že nebyla naplněna skutková podstata žádného z trestných činů," uvedla Beranová. Zástupce ředitele ústeckých strážníků Jan Novotný řekl, že podezření bylo absurdní. "Na místo přijela kromě našich lidí i hlídka Policie ČR. Mladíkům jsme zkontrolovali ve dvě hodiny v noci doklady s tím, že jejich chování bylo posouzeno jako přestupek. Tím akce skončila, o žádném násilí nic nevím," uvedl Novotný.

Mladíci trvali na tom, že zákrok městské policie provázel surový útok a rasistické nadávky. Chlapci do protokolu uvedli, že je strážníci nutili běžet před služebním vozem směrem do centra města. K dispozici měli i lékařskou zprávu, která popisovala rozsah jejich zranění. Osmnáctiletý měl po zákroku strážníků podle svých slov oteklé oko a roztržený ret. "Moc mě bolela hlava, doktor mi nechal udělat i rentgen páteře. Vím, že byl nesmysl jít si hrát v noci na hřbitov, ale pro to nás nemuseli bít a nadávat nám," řekl Rom, který se léčil asi dva týdny.

Chlapci byli obviněni z přestupku proti veřejnému pořádku a jejich případ byl oznámen příslušné přestupkové komisi k projednání. Na stranu městské policie se postavil i ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám