Hlavní obsah

Soud zprostil viny policisty, kteří měli ubít opilého řidiče

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Jedenáct let po smrti Josefa Šoltyse z Těškova na Rokycansku v pátek soud rozhodl, že na jeho smrti nenesou vinu policisté. Proces trval několik let, protože případ si soudy přehazovaly jako horký brambor. Dnes již bývalí policisté Jaroslav Kraft a Zdeněk Pihýr byli zproštěni obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Hrozilo jim až desetileté vězení.

Článek

Podle státního zástupce Kraft s Pihýrem v listopadu 1994 při silniční kontrole zmlátili 42letého soukromého zemědělce tak, že mu protrhli slezinu a poranili střeva. Znalci soudu konstatovali, že pro Šoltyse byly smrtelné dva údery do břicha způsobené chodidlem, loktem, kolenem nebo pěstí. Oba policisté při vyšetřování připustili, že muže, který byl agresivní, udeřili do obličeje a do břicha.

Incident se stal 27.listopadu 1994. Šoltys tehdy vypil v hospodě několik piv i panáků tvrdého alkoholu a pak usedl za volant. Ujel několik set metrů a narazil na policisty, které upoutal pomalou jízdou. Stavěli ho, ale on nereagoval. Sjel na polní cestu k rybníku a až tam zastavil.

Policisté se bránili

"Nejprve se uzamkl ve svém voze. Pak vystoupil a jednoho z policistů chytil za blůzu a přetáhl mu ji přes hlavu. Bránili se údery rukou a obuškem," uvedl před soudem bývalý zástupce rokycanského policejního ředitele Petr Špelina. Podle něho policisté pak Šoltyse přivezli spoutaného na služebnu. Protože zkolaboval, museli ho vzápětí dopravit do nemocnice, kde po několika hodinách zemřel. V krvi měl v době smrti 2,5 promile alkoholu.

Soud oba expolicisty loni v dubnu obžaloby zprostil. Zdůvodnil to tím, že ke zranění Šoltyse mohlo dojít ještě před kontaktem s policisty a vytkl vyšetřovatelům z přípravného řízení, že nezmapovali pohyb Šoltyse do doby, kdy byl spatřen policisty jako řidič vozidla. Státní zástupce se odvolal ke krajskému soudu. Krajský soud případ vrátil a uložil okresnímu soudu, aby opatřil další důkazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám