Hlavní obsah

Bílý kůň obchodníků s topnými oleji dostal 8,5 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Déle než dvanáct let čekal na rozsudek pražský obchodník Daniel Soukup (38), který podle obžaloby v roce 1993 připravil český stát na daních zhruba o 131,7 milónů korun. Krajský soud v Ostravě ho ve čtvrtek poslal na 8,5 let za mříže a na dalších sedm let mu zakázal podnikání v oblasti obchodu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Soukup v roce 1993 postupně nakoupil celkem 13 miliónů kilogramů lehkého topného oleje, který nepodléhal spotřební dani, a po administrativní záměně ho prodal jako motorovou naftu.

"Soud si nedělá iluze, že byl jediný, kdo se na obchodech podílel. Zdaleka nešlo o hlavní osobu, ale o jakéhosi bílého koně. Se svým občanským průkazem, fakturami a daňovými přiznáními nebyl problém ho vypátrat a z celé škály osob, které se na obchodech podílely, je nakonec odsouzen jako jediný," řekl soudce Martin Kaňok.

To ale podle něj nehraje v otázce viny roli, protože soud se musel zabývat žalobním návrhem a pouze tím, co se policii podařilo prokázat. Spolu se Soukupem stál před soudem i další pražský podnikatel František Dragomaca (43), ten byl ale pro nedostatek důkazů zproštěn obžaloby.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupkyně i obhájce odsouzeného, který k soudu nepřišel, si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám