Hlavní obsah

Koledníci zachránili život ženě v bezvědomí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Malí koledníci, kteří v sobotu při Tříkrálové sbírce obcházeli obcí Němčičky na Břeclavsku, se proměnili v zachránce lidského života. Tři děti z obce svou koledu u jednoho z domů nestačily dozpívat, protože v jednom z domů nalezly ženu v bezvědomí. Okamžitě jí poskytly první pomoc a zavolaly záchrannou službu.

Článek

"Děti z mé skupinky přišly ke dveřím domu a začaly zpívat tříkrálovou koledu. Po pěti slovech "My tři králové jdeme k Vám" se zarazily, protože z chodby začal výt pes a ozývalo se sténání," popsala nečekané dění vedoucí skupinky Marie Forejtníková.

"Teto, teto, tady se něco děje, pojď rychle sem," přivolala trojice koledníků Anička Svobodová, Helenka a Michaela Mácovy svou dospělou průvodkyni. Společně vstoupily do domu, kde na chodbě nalezly jeho obyvatelku ležet v bezvědomí.

Jejich reakce byla rychlá a účelná. Poskytly první pomoc a přivolaly záchranku. Kolednice se rozhodly, že u nemocné ženy zůstanou až do příjezdu pomoci. "Říkala jsem jim, aby šly domů, oni však, že ne, že zůstanou s paní dokud nepřijede sanitka. To mě dojalo," dodala Forejtníková.

Lékař ze sanitního vozu po ošetření pacientky uvedl, že pacientka měla velké štěstí, kolednice do domu přišly skutečně "za pět minut dvanáct".

Sbírka není jen o shánění peněz

"Pro nás, pracovníky Charity, a samozřejmě i pro všechny ostatní je to velmi obdivuhodný čin od tak malých dětí. Tito malí koledníčci přesně dokázali o čem je Tříkrálová sbírka. Filozofie sbírky zdaleka není o přeplněných pokladničkách, honbou za penězi a lámaní rekordů ve výtěžku," řekl ředitel Oblastní Charity Břeclav Miroslav Prchal.

Výjimečný čin nezůstane bez odezvy, malé hrdinky pozval do Brna biskup Vojtěch Cikrle a zástupci republikového vedení Charity. Starosta Němčiček Ludvík Hycl v úterý o případu již věděl. Právu řekl, že každoročně dělají rekapitulaci výsledků sbírky. Letos v něm nebude chybět kromě poděkování všem koledníkům zvláštní dík trojici malých záchranářů a jejich průvodkyni.

Tříkrálová sbírka je zaměřena na získání peněz pro pomoc v nouzi potřebným. Zisk umožňuje financovat některé projekty a pomoci lidem zvednou se ze dna. Pomáhá v nejobtížnějších životních situacích. Podle Prchala tři dívky a jejich průvodkyně svým činem naplnily lidský rozměr projektu a pomohly tam, kde bylo zapotřebí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám