Hlavní obsah

Obžalovaný ze zmrzačení dítěte leží v nemocnici

Novinky, ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

U Obvodního soudu pro Prahu 6 měl v úterý pokračovat proces s šestadvacetiletým mužem, který se přiznal k násilí na svém patnáctiměsíčním synu Patrikovi. Následkem bití chlapec, který se narodil zcela zdráv, již nikdy neuvidí, neuslyší ani nebude chodit.

Článek

Líčení však bylo dnes odročeno na začátek července, protože obžalovaný Pavel Olšák se omluvil ze zdravotních důvodů. Soudu oznámil, že musel být kvůli prasklému žaludečnímu vředu operován a leží teď v nemocnici.

Obžalovaný: mlátil jsem ho pěstí

Olšák svého syna podle obžaloby zmrzačil loni 23. května, kdy chlapec brečel kvůli rostoucímu zubu. "Jak pořád řval, tak jsem to psychicky nevydržel. Nejdříve jsem ho mlátil celou rukou a pěstí po těle. Trvalo to asi pět nebo deset minut. Pak jsem ho vytáhl z postýlky a dal na gauč, možná jsem ho tam vlastně hodil. Nadával jsem mu a mlátil ho po celém těle," uvedl krátce po činu Olšák na policii do protokolu.

U soudu, který začal otřesný případ projednávat v březnu, však odmítl vypovídat a řekl pouze: "Lituji toho, nechtěl jsem udělat, co jsem udělal."

Syna zřejmě týral několik měsíců

Státní zastupitelství však muže obžalovalo nejen z trestného činu těžké újmy na zdraví, ale i z dlouhodobého týrání svěřené osoby. Ačkoliv to Olšák popírá, sousedky z domu v Papírenské ulici v Praze, kde obžalovaný se svou družkou a synem Patrikem bydlel, vypověděly, že chlapec měl již čtrnáct dní po narození na obličeji modřinu.

Matka malého Patrika svého druha před soudem v březnu hájila. "Pečoval o něj dobře, on mi s ním pomáhal, mě by nenapadlo, že ho týral," tvrdila. Zároveň přiznala, že asi pětkrát před inkriminovaným dnem objevila na těle dítěte podlitiny.

Na její popud navštívily domácnost sociální pracovnice, nic podezřelého prý nezjistily.

Chlapec je v kojeneckém ústavu

Státní zástupkyně dnes řekla novinářům, že bude pro Olšáka požadovat šestiletý trest vězení. "To dítě je skutečně velmi těžce poškozené," zdůraznila. Konstatovala, že lékaři jednoznačně vyloučili, že by si dítě mohlo takto závažná poranění způsobit samo.

Chlapeček byl v srpnu loňského roku, poté, co opustil nemocnici, umístěn do kojeneckého ústavu v Thomayerově nemocnici. Tam je až dosud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám