Hlavní obsah

ÚDV chce postavit před soud pachatele atentátu

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu uzavřel vyšetřování 48 let starého atentátu na štrasburského prefekta Andrého Trémeauda, provedeného rozvědkou tehdejšího komunistického Československa. Dva důstojníci Státní bezpečnosti by podle závěru policejního rady měli být postaveni před soud pro vraždu.

Článek

"Obdržel jsem návrh policejního orgánu, abych dva bývalé důstojníky StB obžaloval z vraždy," řekl včera Právu dozorující státní zástupce Martin Omelka.

Oba obvinění měli 13. května 1957 odeslat z pařížské pošty prefektovi Trémeaudovi balíček s bombou. Předpokládali, že se balíček dostane do jeho rukou následující den na recepci k zasedání Evropského společenství uhlí a oceli, kterého se zúčastnilo i několik předních francouzských politiků. Údajnou krabici s doutníky ale rozbalila až o tři dny později Trémeaudova manželka Henriette, kterou výbuch zabil.

Omelka podle svých slov dosud o návrhu ÚDV nerozhodl. "Chtěl by to udělat v co nejkratší době, nevím ale, jestli to stihnu ještě do konce roku," uvedl žalobce.

Atentát na Trémeauda byl součástí složité dezinformační akce připravené sovětskou KGB. Jejím cílem bylo vyvolat dojem, že v Německu existuje silné a nebezpečné neonacistické hnutí, zhatit německofrancouzské usmiřování a vznik Evropského společenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám