Hlavní obsah

Atlet, který smrtelně zasáhl soupeře oštěpem, nebude trestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Soud nebude projednávat případ šestnáctiletého mladíka z Hradce Králové, který loni v září na závodech v Liberci oštěpem smrtelně zranil o tři roky mladšího atleta. Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové na konci listopadu rozhodlo o zastavení trestního stíhání. Ve středu o tom informoval Milan Šimek z hradeckého státního zastupitelství.

Článek

"Pokračovat v trestním stíhání mladistvého nebylo dle stavu skutkových zjištění již účelné a jeho potrestání není nutné k odvrácení od páchání dalších provinění," uvedl Šimek. Dodal, že mladík si plně uvědomuje, co spáchal.

Zastupitelství mu již dříve uložilo napomenutí s výstrahou. "To je výchovné opatření, kterým byl upozorněn na další následky, kdyby takové jednání opakoval," řekl Šimek.

Rozhodnutí státního zastupitelství uvítal Jiří Záleský, předseda výboru oddílu lehké atletiky TJ Sokol Hradec Králové, kde mladík stále trénuje. "Od začátku jsem tvrdil, že to byl naprostý nesmysl. Sice jsem nebyl na místě, ale podle mě se spíše jednalo o chybu pořadatelů a rozhodčích," řekl Záleský.

Za shodu nešťastných náhod označil případ i Pavel Studnička, předseda atletického klubu Hvězda SKP Pardubice, v němž usmrcený atlet působil. Jsem přesvědčen o tom, že malá vina je i na pořadatelích závodu a trochu i na vedoucím družstva.

Mladíkovi hrozil až rok vězení, protože policie jej původně obvinila z ublížení na zdraví z nedbalosti. Při rozcvičování před závodem v Liberci loni 25. září zasáhl oštěp do hrudi třináctiletého chlapce. Nestačil zareagovat na varovný křik a oštěpu se nedokázal vyhnout. Byl převezen do nemocnice, o tři dny později zemřel. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Oštěp z rány nechali vytáhnout dítě

Oštěp, který v sobotu na libereckém Mistrovství republiky žáků smrtelně zranil třináctiletého nadějného atleta, údajně vytáhl z kamarádova těla jeho zhruba...

Ze smrti oštěpaře bude obviněn jeho kamarád

Ze smrti třináctiletého oštěpaře, který téměř před rokem zemřel na následky zranění po atletickém mítinku v Liberci, bude obviněn jeho starší kamarád, jenž...

Výběr článků

Načítám