Hlavní obsah

Oštěp z rány nechali vytáhnout dítě

Právo, Novinky, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Oštěp, který v sobotu na libereckém Mistrovství republiky žáků smrtelně zranil třináctiletého nadějného atleta, údajně vytáhl z kamarádova těla jeho zhruba stejně starý soupeř.

Foto: Magistrát města Plzně

Areál s celkovou plochou 2,4 hektaru poslouží jako náhradní hřiště pro SK SLOVAN Plzeň 1910.

Článek

Právu to sdělila trenérka Dana Jandová z Jablonce nad Nisou, která byla na místě tragédie.

"Udělal to na náš pokyn. Koho, to kvůli probíhajícímu vyšetřování nemohu prozradit. Chlapec je z toho zdrcený podobně jako my. V tu chvíli ani nevěděl, co se děje," podotkla trenérka. Ta vychovala naši dorosteneckou mistryni světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzanu Hejnovou.

Otázku Práva, zda verze soupeřovy neodborné manipulace se zapíchnutým oštěpem, která mohla zraněnému atletovi přitížit, není vzhledem k jeho trestní nepostižitelnosti účelová, označila Jandová za naprostou absurditu.

Jandová v kritickou dobu dohlížela na vlastní lehkoatletické družstvo nedaleko výseče, kde během cvičných hodů došlo k doposud nevídané tragédii. Závodníci stáli mimo dopadovou výseč, kam postupně dopadla trojice odhozených oštěpů. Snaha sebrat z výseče jeden z nich se stala třináctiletému Petrovi z klubu Hvězda SKP Pardubice osudnou.

Obviněn zatím nikdo nebyl

"Všechno probíhalo podle regulí. Šlo o nešťastnou náhodu," tvrdí Jandová. Potvrdila, že zranění se pořadatelům nejprve nezdálo nijak vážné. Nezavolali proto přítomnou zdravotnici, když zraněného transportovali osobním autem do nemocnice.

Otazníky okolo smrti mladého atleta má pomoci objasnit rekonstrukce. "Zatím jsme nikomu nesdělili žádné obvinění," poznamenal mluvčí liberecké policie Ladislav Horáček.

Nad pomocí, které se dostalo 13letému chlapci bezprostředně po smrtelném poranění oštěpem, kroutí odborníci hlavou. Podle libereckého anesteziologa Dušana Mormana byla porušena hlavní zásada první pomoci, kdy se při bodných poraněních nesmí z rány nic vytahovat.

Zdravotníci chyběli

"Na místě rozhodně neproběhla kvalifikovaná první pomoc a transport raněných bez pomoci zdravotníků je už dávno opuštěný," dodal lékař. Podle tiskové mluvčí Krajské zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Kristýny Fejfarové je s podivem, že pořadatelé k tak závažnému poranění nepřivolali zdravotníky.

Jak dodala, záchranáři by na místě pouze pacientovi oštěp zafixovali a případně zkrátili, aby mohl být naložen do sanity, ale víc by s ním nemanipulovali. "V takových případech vždy hrozí nebezpečí masívního krvácení, zvláště na tak citlivém místě. Navíc mnoho podobných poranění ani nekrvácí na povrchu a rána se zdá být malá, ale může krvácet dovnitř," dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám