Hlavní obsah

Novým ředitelem Borů je jeden z potrestaných šéfů

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Novým šéfem plzeňské věznice, odkud před měsícem utekli dva odsouzení vrazi, Rostislav Roztočil a Roman Čabrada, se stal od 1. prosince Pavel Šefl. Výkonem funkce ho pověřil generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula. Šefl, dosavadní první zástupce ředitele, přitom patří k osmi borským vedoucím funkcionářům, kteří byli za útěk vězňů potrestáni. V jeho případě to je snížení platu na tři měsíce o 15 procent. Podle Kulova vyjádření se ale jedná o dobrou volbu.

Článek

"Akceptoval jsem doporučení výběrové komise, která se jednoznačně shodla na tom, že z šesti přihlášených uchazečů je on ten pravý. Navíc jsem se po důkladných analýzách situace dozvěděl, že to byl právě on, kdo v těch nejkritičtějších momentech převzal vedení věznice, protože pan plukovník Zeman totálně zkolaboval," řekl včera Kula Právu.

O Borech už jenom v dobrém

Jak dále řekl, Šefl se stal zástupcem ředitele pouze jeden měsíc před útěkem obou vězňů a za tuto krátkou dobu nemohl systém fungování věznice ovlivnit. "Ten finanční trest dostal za obecnou odpovědnost zástupce ředitele a samozřejmě ho nezrušilo ani jeho jmenování ředitelem," dodal Kula.

Jmenování Šefla, který slouží v borské věznici už dvacet let na nejrůznějších postech, navíc podle Kuly také přivítali zaměstnanci věznice. "Jsem přesvědčen, že o Plzni už neuslyšíme, a když, tak jen v dobrém," řekl dokonce Kula Právu.

Zřízena nová funkce na generálním ředitelství

Kromě nového šéfa borské věznice jmenoval Kula s platností od 1. prosince také svého člověka do zbrusu nové funkce náměstka generálního ředitele Vězeňské služby pro bezpečnost a výkon služby. Stal se jím Kulův dlouholetý kolega a přítel, dosavadní ředitel znojemské věznice Milan Václavek. Právě Václavka Kula bezprostředně po útěku vězňů a po odvolání tehdejšího ředitele plzeňské věznice Jaroslava Zemana pověřil dočasně, na pár dnů, vedením Borů. Chtěl totiž získat informace o situaci od člověka, kterému důvěřuje.

"Sloužili jsme spolu ve věznici v Brně na všech možných postech, dělal mi náměstka, když jsem se stal v Brně ředitelem. Znám se s ním od roku 1986 a vím, že je to člověk loajální, poctivý a houževnatý. Nedokážu si představit lepšího náměstka pro bezpečnost než jeho," tvrdí Kula.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám