Hlavní obsah

Devianti skončí ve střeženém detenčním ústavu

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Už ne v běžném vězení nebo na "normální" psychiatrii, odkud mohou kdykoliv odejít, ale v jednom ze dvou pečlivě střežených detenčních ústavů by měli od začátku roku 2007 končit nebezpeční psychopati, sexuální devianti, nepříčetní pachatelé vážných zločinů či narkomani-recidivisté, kteří se nechtějí dobrovolně léčit. S fungováním detenčních ústavů počítá nový trestní zákoník, který ve středu schválila Sněmovna.

Článek

První ústav o kapacitě 250 lidí vznikne v areálu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě na Jesenicku, druhý, pro padesát drogově závislých, v jednom z pavilonů vězeňské nemocnice v Brně-Bohunicích.

Někteří pachatelé stráví v detenčním ústavu celý zbytek života, protože podle zákona jejich propuštění bude možné jen tehdy, pokud to nebude znamenat nebezpečí pro společnost. Nyní může soud uložit sexuálnímu deviantovi kromě vězení pouze ochrannou léčbu v psychiatrické léčebně, tedy v nestřeženém zdravotním zařízení, odkud není těžké i opakovaně utéct. To letos v létě výmluvně dokázal i útěk tří deviantů z léčebny v Kosmonosech, přičemž jeden z nich během útěku znásilnil dvacetiletou ženu.

Němec bude žádat peníze na dozorce

Vznik obou detenčních ústavů by podle vyjádření mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna neměl ohrozit nedostatek peněz na investice. Náklady na rekonstrukce jsou podle jeho slov v rozpočtu vězeňské služby již částečně pokryty a i kdyby došlo ke krácení peněz, tak by to jejich financování neohrozilo. "V Brně to budou náklady maximálně několik miliónů korun, investice ve Vidnavě budou větší, řádově sto, sto padesát miliónů korun,což není nezvládnutelná částka," řekl včera Právu Dimun.

Čeho se zatím ale nedostává, jsou peníze na platy dozorců a dalších pracovníků. O ty chce ministr spravedlnosti Pavel Němec žádat vládu. "To bude jedna z věcí, kvůli které bude pan ministr po schválení státního rozpočtu, tedy někdy v lednu, žádat o zvýšení rozpočtu pro vězeňskou službu," poznamenal mluvčí.

V prosinci na vládě

Největším rizikem, které v tuto chvíli "rozjezd" detenčních ústavů od ledna 2007 ohrožuje, je ale fakt, že parlament musí přijmout ještě další, speciální zákon o zabezpečovací detenci, jenž má stanovit pravidla pro fungování detenčních ústavů, včetně práv a povinností pachatelů v nich umístěných. I když do konce volebního období zbývá už jen pár měsíců, zákon dosud ale není ani předložen do parlamentu, natož schválen.

Podle vyjádření Dimuna je zákon hotov, prošel připomínkovým řízením a do konce prosince jej projedná vláda. "Je tu předpoklad, že se to stihne tak, aby mohly detenční ústavy začít fungovat od ledna 2007," řekl mluvčí. Návrh zákona, bez jehož přijetí to nebude možné, ale dosud není v parlamentu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám