Hlavní obsah

Údajnou policejní korupci řeší soud za zavřenými dveřmi

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Středočeský krajský soud v Praze začal v pondělí řešit kauzu detektiva z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, podplukovníka Petra Vojtěchovského, obžalovaného z několika trestných činů. Poté, co státní zástupce Jan Binko přečetl žalobu, předseda senátu Petr Franc z jednání vyloučil veřejnost.

Článek

V jednací síni tak mohli zůstat pouze dva důvěrníci, jedním z nich je redaktor Práva Pavel Blažek. "Není pochyb o tom, že při jednání se bude hovořit o utajovaných skutečnostech," vysvětlil proces za zavřenými dveřmi soudce Franc.

Vojtěchovský, bývalý velitel policejního týmu Mari, který se zabýval Berdychovým gangem a jeho spojením s vysoce postavenými policisty, je obžalován ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku, z ohrožení utajovaných skutečností, neoprávněného nákládání s osobními údaji, nedovoleného ozbrojování, porušování autorských práv a podvodu.

Šéf policejního týmu byl zadržen a obviněn před dvěma lety, v době, kdy prý narazil na stopy o spolupráci některých policistů s podsvětím. Soud v pondělí vyslechl několik svědků, mezi nimi také bývalé i současné policisty.

Svědek se ukrývá  v zahraničí

Vojtěchovský je zatím postaven mimo službu. Podle obžaloby v Radonicích u Prahy, kde žije, řekl v místní restauraci Karlu Kaprovi a Vítu Chalupovi, že jsou odposlouchávani a je na ně veden spis. Za půl miliónu prý zařidí, aby odposlechy skončily a spis byl skartován. Peníze Vojtěchovský údajně obdržel.

Detektiv měl také předávat za úplatu tajné informace o různých osobách z policejních evidencí a z utajovaných spisů. Podplukovník měl také dát pistoli s padesáti náboji Vítu Chalupovi. Jednalo se o zabavenou nelegálně drženou pistoli, přičemž Chalupa nebyl ani držitelem zbrojního průkazu. Od Petra Mandíka zase měl Vojtěchovský vyžadovat 300 tisíc korun. Mandíkovi, který byl odsouzen k osmi letům vězení a čekal na odvolací řízení, prý nabídl právní pomoc a podvodně i prezidentskou milost.

Na detektiva podal v dubnu 2003 Karel Kapr trestní podnět Inspekci ministra vnitra. Problém je v tom, že Kapr, který by měl být důležitým svědkem, se ukrývá v zahraničí, podle některých informací na Kypru. Jednání soudu je plánováno do pátku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám