Hlavní obsah

Proces s Kellovským odročen na neurčito

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

U Krajského soudu v Ostravě pokračovala ve středu kauza údajné přípravy téměř miliardového podvodu s padělanými šeky neexistující americké banky, z níž je obžalováno osm lidí včetně havířovského podnikatele Petra Kellovského. Policisté v postavení svědků se v soudní síni ocitli v palbě nepříjemných otázek obhájců.

Článek

Nejčastějšími odpověďmi na otázky, týkající se vyšetřování kauzy, byla z úst policistů slova "nevím" a "nepamatuji se". Jejich výpovědi vzbuzovaly ve tvářích obžalovaných nesouhlas i pobavené úsměvy.

Velkou kritiku Kellovského obhájce Tomáše Sokola si vysloužil kriminalista, který přepisoval telefonní odposlechy. Ten podle Sokola při přepisu hovorů svévolně zkresloval vyřčená slova. "Ve čtyřech případech se obžalovaní v odposleších vyjadřují zájmenem ,on' a vy jste tam napsal konkrétní jméno Kellovský," tvrdil Sokol.

Policista se hájil tím, že z kontextu dřívějších hovorů vyplynulo, že se aktéři baví právě o Kellovském. To ale podle advokáta policistu neopravňovalo hovory jakkoliv upravovat.

Utajený svědek

Velký rozruch v soudní síni způsobila přítomnost dalšího svědka z řad kriminalistů, který se na odhalení případu přímo podílel. Jeden z obžalovaných, František Solař, prohlásil, že policejní komisař vypovídal už před dvěma týdny, a to jako utajený svědek pod smyšleným jménem. "Když mne přiváděla eskorta do soudní síně, viděl jsem ho vcházet do vedlejších dveří," řekl Solař. Policista to ale odmítl s tím, že v daný den v soudní síni vůbec nebyl. 

Hlavní líčení bylo ve středu odročeno na neurčito s tím, že soud vyčká na odpověď justičních orgánů USA, které byly požádány o zprostředkování odborného vyjádření, týkajícího se pravosti šeků a rizika jejich záměny. Proces tak bude pokračovat nejdříve začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Kauza Kellovský může konečně před soud

Procesu s havířovským podnikatelem Petrem Kellovským a dalšími sedmi lidmi, kteří jsou od loňského léta stíháni kvůli podezření z pokusu o téměř miliardový...

Výběr článků

Načítám