Hlavní obsah

Mladá žena byla popálena při policejní ukázce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Téměř měsíc trvalo ostravské policii, než zveřejnila informaci o zranění dvou lidí při policejní pyrotechnické ukázce 15. září. Při výbuchu efektní rozbušky před obecenstvem na reklamní akci firmy Libros v Ostravě byla popálena mladá žena a její přítel má údajně problémy se sluchem.

Článek

Poškozená byla téměř tři týdny na nemocenské, o případ se proto bude zajímat Inspekce ministra vnitra. Zástupce ostravského policejního ředitele Jiří Veselý tvrdí, že teprve minulý týden se policie z regresního hlášení od lékaře dozvěděla, že zranění nejsou zcela banální, jak to zpočátku vypadalo.

Mladá žena při ukázce utrpěla střední popáleniny 1. a 2. stupně na pravé ruce. "Policisté mne za celou dobu nekontaktovali," řekla Právu mladá žena, která bude žádat po vinících odškodné. O podrobnostech se ale odmítla bavit.

K neštěstí na akci, kterou navštívilo asi 400 lidí, došlo ve chvíli, kdy jeden z policistů v závěru ukázky pronásledování pachatele hodil rozbušku se střelným prachem omylem přímo před diváky. "Okamžitě jsem volal sanitku. Lékařka tu slečnu ošetřila, dala jí injekci a pro klid duše ji odvezla na popáleninové centrum. Je velké štěstí, že to byla jen popálená ruka, a ne něco horšího," uvedl Dalimil Frič z firmy Libros.

Nabízené odškodnění odmítla

Majitel firmy poškozené nabídl finanční odškodnění. Ta to ale odmítla. "V současné době už se událost řeší na úrovni právníků," dodal Frič. "Ti policisté, které jsme na akci pozvali, podobné ukázky dělají už velmi dlouhou dobu a nikdy se jim prý něco podobného nestalo. Byli z toho opravdu hodně špatní," dodal Frič.

Policie: chybu jsme neudělali

Vedení policie zatím neví, kdo přesně za nešťastnou událost může. Poškozená byla vyslechnuta teprve v pondělí, protože dříve policisté neznali její totožnost a nemají prý ani pravomoc se s ní kontaktovat. "Dostavila se k podání vysvětlení. Vzhledem k tomu, že léčení přesáhlo sedm dní, bude věc postoupena Inspekci ministra vnitra pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedla mluvčí policie Dagmar Bednarčíková.

Policisté, kteří zranění způsobili, si na místě nevyžádali od mladé ženy ani telefonní číslo a o její osud se dále nezajímali. Veselý nedokázal odpovědět, proč na místě nebyla například zajištěna použitá rozbuška pro případné znalecké zkoumání, aby se například mohla vyloučit technická závada. "Prostě nebyla zajištěna," řekl na přímý dotaz Veselý a dodal, že na místě byl zmatek.

Odmítl ale přiznat že policie udělala nějakou chybu, ať už při samotné ukázce, nebo v dalším postupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám