Hlavní obsah

Vrah tříleté dívky zůstává stále neznámý

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Již téměř 8 let se snaží Krajský soud v Brně najít vraha tříletého děvčátka, které někdo pohlavně zneužil a uškrtil v březnu 1997 v malé obci Věstín na Žďársku. V pátek senát krajského soudu zprostil již potřetí obžaloby přítele dívenčiny matky 29letého Milana Hlaváčka, který je po léta jediným člověkem, který je z vraždy podezřelý. Hlaváček pobývá někde na Novém Zélandě a soud proto řízení vedl jako proti uprchlému.

Článek

Milana Hlaváčka zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů brněnský krajský soud dvakrát a nakonec jeho verdikt potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Případem se zabýval i Nejvyšší soud v Brně, který projednával stížnost pro porušení zákona, kterou podal ministr spravedlnosti. Právě NS případ vrátil k novému projednání před krajský soud a nařídil doplnit dokazování o další posudky. Mezi tím Hlaváček odjel z ČR i s družkou.

Důkazy jsou stále nejasné

"Soud udělal všechny kroky, které byl povinen udělat, ale ani doplněné dokazování neukazuje jasně na vraha dítěte. Případ je zatížený už od počátku procesními vadami, zejména kvůli chybám policie. Ani doplněné důkazy neukazují na to, že by čin spáchal obžalovaný. Mohla ho spáchat i jeho družka nebo ho mohli spáchat společně. Kvůli pochybnostem jsme ho museli zprostit obžaloby," uvedl předseda senátu Aleš Novotný.

Podle soudců je nepochybné, že dívenka byla překážkou jak pro Milana Hlaváčka, tak pro jeho družku a matku dítěte Gabrielu Machýnkovou, proto byla také odkázaná na péči cizích lidí. "Je tu i velká citová chladnost ze strany matky, ale nic neoznačuje konkrétní osobu, která by trestný čin spáchala. Další důkazy se už asi najít nikdy nepodaří," dodal předseda senátu.

K činu došlo před osmi lety

K brutálnímu činu došlo 1. března 1997 ve Věstíně na Žďársku, kde Hlaváček s družkou byli na víkendu. Chvíli neměli dítě v dohledu a po krátkém hledání Hlaváček našel dívku v požární nádrži. Přivolali lékaře, který se snažil dítě oživit, ale všechny pokusy selhaly a děvčátko po poledni zemřelo. Až pitva odhalila, že dítě někdo pohlavně zneužil a uškrtil. Tonutí ve vodě byl zastírací manévr.

"Podle obžaloby je zřejmé, že nepřímé důkazy uzavírají ucelený řetězec a vše ukazuje, že pachatelem je Hlaváček. Je vyloučené, aby čin spáchal někdo cizí. Kdyby totiž dítě zneužil a zabil někdo cizí, nechal by ho ležet, ale dítě bylo pečlivě oblečené, což ukazuje na to, že to musel spáchat obžalovaný, který ho našel a fingoval oživování," uvedla státní zástupkyně Vladimíra Novotná.

Případ brutální vraždy tak ani tímto verdiktem nekončí, protože státní zástupkyně se na místě odvolala k Vrchnímu soudu do Olomouce. Obhájkyně, která Hlaváčka v jeho nepřítomnosti zastupovala, se práva odvolání vzdala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám