Hlavní obsah

Soud hledá motiv nepochopitelné vraždy v Bílině

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Výslechy obžalovaných začal v pondělí ústecký krajský soud projednávat případ lednové brutální vraždy sedmnáctileté studentky Kamily Čentákové z Bíliny na Teplicku. Státní zástupce z vraždy obžaloval tři mladíky z Bíliny ve věku 18 až 20 let - Jakuba Procházku, Petra Štencla a Antonína Režňáka.

Článek

Do posledního místa zaplněnou soudní síní se po celé jednání nesl pláč příbuzných oběti. Výpovědi obžalovaných o otřesném činu očividně otřásly i početnou skupinkou mladých přátel zavražděné.

Studentku pražské průmyslové školy pozval na konci letošního ledna její bývalý přítel Procházka na maturitní ples do bílinského kulturního domu. Tam jí údajně udělal žárlivou scénu, když šla tancovat s jiným mužem.

"To, že se se mnou rozešla, jsem cítil jako zradu," přiznal při pondělním jednání. Dívka proto raději odjela domů. V noci, 30 minut po jedné jí bývalý přítel telefonoval. Studentka za ním vyšla před dům v noční košili. Byly to poslední okamžiky jejího života. Její tělo našel ráno náhodný chodec mezi garážemi nedaleko jejího domova. [celá zpráva]

Podle policie tato trojice v noci na 30. ledna vylákala dívku z domu, omráčila ji gumovou paličkou a její bývalý přítel ji jedenáctkrát bodl nožem s deseticentimetrovou čepelí do hrudi a krku. Policisté se dlouho nechtěli k motivu vraždy vyjadřovat, původně se ale domnívali, že motivem vraždy je žárlivost. Navíc čekali na výsledky psychiatrických vyšetření mladíků, která nakonec ukázala, že Procházka trpí sexuální deviací.

Naprostá absence lítosti

Jeho vystupování před soudem - bez projevů citu - pak potvrdilo i další verdikt znalců, naprostou absencí lítosti. "Proč zemřela Kamila Čentáková?" zeptala se kromě jiného v průběhu líčení předsedkyně senátu Jana Kurešová. "Pro naši hloupost," odpověděl klidně Procházka, který se k vraždě policii přiznal.

Stejně jako jeho spolupachatelé Procházka zároveň vypověděl, že si stále myslel, že své časté rozhovory o smrti a zabití nikdy nerealizují a jde vlastně jen o hru. "Byl jsem pod vlivem Procházky, nikdy jsem nic takového nechtěl," doznal bledý a zdrcený Štancl, který se jako jediný na vraždě aktivně nepodílel, ale také jí nezabránil.

Mluvilo se i o kanibalismu

Zato ale, jako potencionální student medicíny, podle svědectví Procházky hovořil se svými kumpány o blíže neurčené vraždě a pozdějším pitvání oběti ve sklepě. Neméně odpudivě zněla i slova Rožňáka o tom, že z Procházkových úst při debatách o životě a smrti zazněla také představa únosu dítěte, jeho zabití a snědění.

"Vyšetření prokázala, že mladík je neléčený sexuální deviant se sadistickými rysy. Ale byl schopný rozpoznat nebezpečí a věděl, co dělá, proto bude soudně stíhaný. Ostatní dva se nechali k vraždě strhnout. Žárlivost, o které jsme zpočátku uvažovali, v tom nehrála žádnou roli," řekl Právu vedoucí odboru severočeské kriminální policie Jiří Krupička. Znalci již také u Procházky navrhli ochranné léčení ústavní formou.

Z diskotéky, kam z místa vraždy všichni tři odešli a dali si pivo i tvrdý alkohol, se mezi garáže, kde tělo dívky nechali, ještě jednou vrátili. Procházka studentce svlékl kalhotky, čin měl totiž vypadat jako dílo sexuálního pachatele.

Vražda vyvolala ve městě s téměř 17 tisíci obyvatel šok. Mladíci podle místních lidí pocházeli ze slušných rodin. Žádné velké problémy s nimi prý nebyly ani ve škole. Teď jim hrozí vězení až na 15 let, soud jim může kvůli brutalitě činu uložit i výjimečný trest. V úterý přednesou své znalecké posudky psychiatr a psycholog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám