Hlavní obsah

Trojice dostala desetileté tresty za brutální útok na kuplířku

Právo, Novinky, ČTK, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Na celkem třicet let poslal ústecký krajský soud v pátek do vězení prostitutku Martinu Jandovou, která se svými dvěma německými přáteli Danielem Spiegelem a Sussane Hagnerovou loni v listopadu v Krupce na Teplicku téměř zavraždila svou známou. Každý dostal deset let.

Článek

Trojice napadla ženu v jejím bytě a zasadila jí pěti noži 16 ran převážně do hlavy, obličeje a krku. Žena útok přežila jen díky rychlé lékařské pomoci. Odsouzení si trest za pokus vraždy vykonají ve věznici s dozorem, oba Němci byli navíc vyhoštěni z ČR na dobu 10 let. Spiegel se proti rozsudku odvolal, Hagnerová, Jandová a státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

"Útok trval několik dlouhých minut, trestný čin byl proveden ve spolupachatelství, krvácející ženě žádný z trojice ani v kritické situaci nepomohl," konstatovala v pátek předsedkyně senátu ústeckého soudu Jana Kurešová.

Jandová, Spiegel a Hagnerová policii a soudu řekli, že chtěli přesvědčit kuplířku Marcelu Olahovou, aby přestala vyhrožovat Jandové kvůli jejímu rozhodnutí opustit práci v nočním klubu. Jandová jí za to prý musela posílat měsíčně zhruba 3000 eur (90 000 korun), tedy polovinu svého příjmu z klubu.

Bála se pomsty "Rusáků"

Jandová soudu řekla, že u ženy v Krupce bydlela poté, co odešla z domova. Žena ji zaměstnávala jako prostitutku, Jandová ji prý přispívala na byt a ještě jí musela platit polovinu z peněz od svých klientů. Potom Olahová zařídila Jandové práci v německém nočním klubu. V Německu se Jandová seznámila s Hagnerovou a s jejím přítelem Spiegelem. Když Jandová už nechtěla dělat prostitutku, kuplířka jí začala vyhrožovat.

"Bála jsem se jí," řekla soudu Jandová. "Nechtěla jsem dopadnout jako Hedvika, která také pro ní pracovala, a když se nepohodly, objednala si Rusáky, aby Hedviku zbili a znásilnili," uvedla Jandová. "Mezi Jandovou a Olahovou šlo o vztah pasáka a prostitutky, obsahy zpráv SMS potvrdily, že Olahová obžalované vyhrožovala," dodala soudkyně.

Na otázku soudu, proč výhrůžky ženy z Krupky neoznámila na policii, Jandová uvedla, že by se tak doma všichni dozvěděli, jakou práci v Německu dělala. Otec Jandové je policistou. "Polehčující okolností u všech tří je, že nebyli dosud trestáni, třebaže Jandová nežila řádným životem. Soud uvěřil, že šlo o vybočení ze řádného života," konstatovala v pátek soudkyně Kurešová s tím, že přece jen existuje šance na jejich nápravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám