Hlavní obsah

Nizozemský obchodník podváděl v Trutnově, dostal 5,5 roku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Sedmapadesátiletý nizozemský podnikatel Albertus Antonij Hutterd byl v pátek senátem Krajského soudu v Hradci Králové odsouzen na pět a půl roku do vězení za podvod a zpronevěru. Podle verdiktu způsobil svým krajanům škodu ve výši 14,5 miliónu korun. Hutterd měl v Trutnově společnost, která se zabývala realitami.

Článek

Hutterdova společnost sháněla v Krkonoších a okolí nemovitosti výhradně pro nizozemskou klientelu. V řadě případů zájemci o koupi nemovitostí poslali Hutterdovi na jeho privátní účet peníze, ale ve finále pak neviděli ani domy, ani své finance.

"Obžalovaný je použil nezjištěným způsobem," prohlásil předseda soudního senátu Luboš Sovák. Policie začala věc vyšetřovat na podnět Hutterdových klientů. "Někteří se přijeli podívat na údajně svou nemovitost, ale ta už byla obsazená někým jiným. Nemovitost v podstatě prodal dvakrát. Nezařídil klientům to, co slíbil a jejich peníze zpronevěřil. Jedná se o 38 klientů, soud projednával dvanáct případů," řekl státní zástupce Milan Bužga.

Hutterd prožil půl roku v královéhradecké vazební věznici a jak řekl, byl to pro něho šok. "Byl jsem umístěn ve sklepní cele s psychopatem, kvůli němuž svítilo celé noci světlo. Něco podobného se stalo u nás v Holandsku s vrahem ministra a byl tam kolem toho velký poprask," postěžoval si. Již dříve odmítl trestní odpovědnost a řekl, že jde o obchodněprávní případy.

Soud: věděl, co dělá

"Jestliže jsem jako podnikatel učinil chyby, je mou povinností je napravit. Ale pokud budu ve vězení, nevím, jak bych to měl udělat. Lituji toho, že jsem své klienty poškodil, jsem však s nimi většinou v přátelském kontaktu a hledáme řešení," uvedl.

Předseda Sovák poukázal na to, že pokud se Hutterd rozhodl podnikat v ČR, musel si uvědomit, že to musí dělat v intencích českého práva. "Za činnost firmy zodpovídá jednatel, ale v tomto případě prakticky všechno rozhodoval obžalovaný a jednatel se o tom dovídal až v době, kdy nastaly nějaké problémy. Jedná se o vysokou částku, nemohlo tedy jít jen o nějaký omyl," naznačil přesvěčení soudu, že Hutterd holandské zákazníky okrádal vědomě.

Rozsudek není pravomocný, neboť obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření. "Očekával jsem poněkud přísnější trest, své případné odvolání ještě zvážím," vysvětlil Bužga. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám