Hlavní obsah

Gangu kuplířů z Dubí donášel policista

Právo, Monika Doulíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBÍ

Údajnému gangu kuplířů z Dubí propuštěnému na svobodu donášel zřejmě osmadvacetiletý příslušník cizinecké policie Lukáš Strouhal. V dubnu byl obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Jeho případem se zabývá teplický soud.

Článek

Soudkyně teplického okresního soudu Halka Lacinová hlavní líčení ještě nenařídila. Podle obžaloby měl Strouhal od dubna 2003 do května 2004 vyzrazovat informace o plánovaných policejních akcích v Dubí jednomu ze čtrnácti obžalovaných v kauze gangu kuplířů, kteří byli před čtrnácti dny po procesních chybách soudu propuštěni z vazby. Policistovi hrozí sazba od tří až do deset let odnětí svobody.

Policisté nevylučují, že to mohl být právě Strouhal, kdo vyzradil celou tajnou akci s krycím názvem Bábo dopředu. Kuplíři byli na policejní razii připraveni a stačili odvézt prostitutky, které v penzionech drželi proti jejich vůli a podle policie je nutili k poslušnosti hrubým násilím. Jeden z vůdců pak stačil uprchnout za hranice. Pátrá po něm Interpol.

Údajní kuplíři zřejmě nebyli jediní, komu měl za úplatu policista poskytovat informace o plánovaných kontrolách cizinecké policie v nočních podnicích v Dubí na trase E 55. Za to měl inkasovat odměnu 5000 Kč měsíčně. Konkrétní částka se však v obžalobě neuvádí.

Je mimo službu

"Zmiňovaný policista je od od května postaven mimo službu. U nás pracoval od roku 1995 na hraničním přechodu Cínovec. Výpověď dostane až v případě, že bude odsouzen," řekla Právu tisková mluvčí cizinecké policie Eva Hauková s tím, že nemá žádné jiné informace, že by byl prošetřován ještě někdo další z cizinecké a pohraniční policie v souvislosti s tímto případem.

Podle soudkyně Lacinové by Strouhal měl být souzen společně s údajnými kuplíři. "S kolegou Pojkarem jsme se o tom bavili. Já jsem si myslela, že by bylo vhodné pro celou kauzu spojit případy dohromady," řekla Právu Lacinová.

"Oba případy napadly samostatně. Návrh, aby se věci propojily, jsem nakonec nepovažoval za šťastný vzhledem k tomu, že proces se čtrnácti členy gangu souzenými za kriminální činnost související s kuplířstvím byl již tak dost složitý, a tento policista byl mimo strukturu a podle obžaloby měl pouze informovat o plánovaných kontrolách policie v daných podnicích v Dubí," řekl Právu teplický soudce Jindřich Pojkar s tím, že by to podle něj bylo složité a nečitelné.

Soudkyně Lacinová Právu řekla, že hlavní líčení nařídí pravděpodobně ke konci roku, nejdříve na podzim. Podle neověřených zpráv má totiž Strouhal, který je na svobodě, zdravotní problémy a má se podrobit operaci. Navíc jako svědci mají být v této kauze vyslechnuti tři z obviněných členů gangu z bývalé Jugoslávie, kteří se již pravděpodobně nezdržují na území České republiky.

Otázkou je, zda v tomto případě policisté nechytili jen malou rybu. Podle některých ten, kdo vše vyzradil, musel mít mnohem lepší přístup k tajným informacím z vyšších struktur policie, která činnost gangu monitorovala více jak dva roky. Světlo do celé záležitosti by mohlo prý vnést důkladné prozkoumání odposlechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám