Hlavní obsah

Záhadu tajemného vězně ve Valdicích se podařilo rozluštit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Teprve po třech letech se podařilo zjistit pravou totožnost rusky mluvícího vězně, který si ve Valdicích na Jičínsku odpykává trest za přepadávání řidičů kamiónů. Muž vystupoval pod falešnou identitou. Na podzim měl být z Česka vyhoštěn, což ale nebylo možné. Nikdo totiž nevěděl, ze které země pochází. Až teď se ukázalo, že vězněný lupič je ve skutečnosti občanem Moldavska, uvedla v pondělí Česká televize.

Článek

Policistům pomohly jeho pravou totožnost odhalit ruské úřady. "Na základě ruských statistik, kde měli jeho otisky z dřívější doby uloženy kvůli tomu, že byl odsouzen nepodmíněně, se nám podařilo zjistit jeho pravé jméno," řekl ČT kriminalista Milan Jušta.

Moldavana odsoudily české soudy za přepadávání řidičů kamiónů na tři a půl roku do vězení. Obžalovaný před policisty i soudy vystupoval s falešným pasem na jméno Rusa Vladimira Kornijenka. Podvod vyšel najevo, když si letos skutečný Kornijenko přišel v Praze pro výpis z rejstříku trestů a zjistil, že má být už tři roky za mřížemi.

"Co se týká rusky mluvících států, je velmi komplikované dožádání a zjišťování informací. Ovšem v tomto případě s námi velmi dobře spolupracovaly," uvedl Jušta. Podle ČT se soudní líčení s Moldavanem pod jeho skutečným jménem opakovat nemusí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám