Hlavní obsah

Úředníky obžalovali kvůli restituci Bečvářova statku, škoda je 1,4 miliardy

– Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo obžalobu na tři bývalé úředníky kvůli restituci Bečvářova statku v Praze. Škodu, která vznikla hlavně státu, vyčíslilo na nejméně 1,4 miliardy korun. V případu jde o lukrativní pozemky v Praze, které byly podle dřívějších informací vydány ženě, která nebyla příbuznou velkostatkáře Julia Bečváře, a neměla tak na restituci právo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

VSZ podalo obžalobu 31. července k Městskému soudu v Praze. Tři bývalí úředníci bývalého Pozemkového úřadu Praha čelí obvinění ze zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele a maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Podle žalobce se jich dopustili v souvislosti s vydáním sedmi restitučních rozhodnutí v letech 2009 až 2012.

"Jejich jednáním měla být způsobena škoda především České republice, případně její vznik ještě hrozí, a to v celkové výši nejméně 1,4 mld. Kč," uvedl státní zástupce Jiří Pražák.

Pozemky kyperským firmám

Restituenti z Bečvářovy rodiny získali řadu pozemků v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun. Když žádali také pozemek na Žižkově, na kterém postavila bytový komplex firma Metrostav, zjistili právníci Metrostavu, že jedna z restituentek - Emilie Bednářová - není příbuznou původního majitele. Jejich zjištění v roce 2014 potvrdilo ministerstvo zemědělství.

Restituci původně posvětila rozhodnutí úřadů a soudů. Až loni Státní pozemkový úřad definitivně zrušil rozhodnutí o restitučním nároku Emilie Bednářové na část pozemků. Některé pozemky byly v roce 2016 kvůli vyšetřování zablokovány.

Server SeznamZprávy.cz loni napsal, že detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu měli podezření, že restituce pozemků po Bečvářovi byla podvodem. Část pozemků totiž byla následně prodána neprůhledným kyperským firmám. Pro obvinění z podvodu ale nakonec chyběly důkazy, uvedl server.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám