Hlavní obsah

Policista měl zfalšovat protokol o nehodě manželky, pojišťovna vyplatila tisíce

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Před dvěma lety měla Lucie Šmatová (28) u Dlouhé Vsi na Klatovsku dopravní nehodu, při které skončila v silničním příkopu. Její tehdejší přítel a dnes manžel Václav Šmat (29), který je policistou, měl tehdy průběh nehody zaevidovat v rozporu se skutečností tak, aby pojišťovna mohla vyplatit náhradu škody. Za to oba ve středu stanuli před klatovským soudem obžalovaní z pojistného podvodu, policista je navíc obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní manželé u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státního zástupce Jiřího Richtera obžalovaný zaznamenal průběh nehody v rozporu se skutečností, když do protokolu nepravdivě uvedl, že řidička havarovala po střetu se srnou. Pojišťovna jí následně vyplatila několik desítek tisíc korun.

„Policista pořídil pouze dokumentaci poškozeného vozu, ke které přidal fotografii sražené a usmrcené srny z jiného případu, který sám v minulosti šetřil. Do euroformuláře pak lhal, že mrtvou srnu odvezl myslivecký hospodář,“ uvedl žalobce.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lucie a Václav Šmatovi s advokátem (úplně vlevo) u soudu.

Šmatová před soudem tvrdila, že srnu skutečně srazila. „Po nárazu jsem vjela do stráně a pak sjela do pangejtu. Volala jsem tehdejšímu příteli, aby přijel na místo. Když dorazil, posadil mě do služebního vozidla a dál věc řešil,“ prohlásila žena, která pracuje jako strážník městské policie.

Zvíře prý odvezl myslivec

Srnu prý přímo neviděla, ale byla si jistá, že narazila do zvířete. O jaké konkrétně šlo, se dozvěděla až později. Policista Václav Šmat u soudu tvrdil, že když přijel na místo, srna tam ležela na silnici.

„Když jsem se ujistil, že přítelkyně není zraněná, srnu jsem odtáhl mimo komunikaci. Krátce na to u místa přibrzdilo auto a jeho řidič tvrdil, že je myslivecký hospodář a nabídl se, že srnu odveze. Pak jsem zavolal hasiče, kteří vyprostili vozidlo přítelkyně a zlikvidovali olejovou skvrnu na silnici,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám