Hlavní obsah

Vchodové dveře ostravského domu střežil jedovatý sklípkan

Právo, plk

Jedovatého sklípkana lovili v neděli odpoledne hasiči v Ostravě-Porubě. Nebezpečný pavouk zřejmě utekl některému chovateli.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Pavouk se usídlil přímo u vstupních dveří do domu.

Článek

Členovec ohrožoval obyvatele bytového domu na Havlíčkově náměstí, usídlil se přímo u vstupních dveří do domu. Na jeho odchyt vyrazila speciální jednotka hasičů z Přívozu, která se zaměřuje právě na záchranu a odchyt všelijakých živočichů.

„Hasiči použili na ulovení pavouka, visícího spokojeně na horní vodorovné části nad vstupem do domu tmavým chlupatým tělíčkem s béžovou skvrnou dolů, velký plastový sud. Ten pak ihned uzavřeli pevně držícím plastovým víkem,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že uzavřený sud si převzali strážníci městské policie.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči použili na ulovení pavouka velký plastový sud.

Sklípkani dosahují dospělosti po deseti až dvanácti svlečení starého tělesného pokryvu. Všichni jsou jedovatí, rozdíl je pouze v intenzitě jedu. Koušou však jen v obraně a výjimečně. Ti nebezpečnější mohou ohrozit lidskou svalovou či dýchací soustavu, zvláště u dětí a nemocných osob. Nejjedovatější jsou zejména druhy z Afriky a z Asie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám