Hlavní obsah

Za sedm milionů v krabici sedm let ve vězení. Rathův trest je pravomocný

Právo, Novinky, Matěj Říha
Praha
Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath si za korupci při krajských veřejných zakázkách odpyká sedm let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který zrušil původní 8,5letý rozsudek Krajského soudu v Praze. Rath navíc dostal peněžitý trest ve výši 10 milionů korun. K vyhlášení rozsudku nepřišel. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath u soudu. Ilustrační foto

Článek

Manželé Kottovi dostali šest let vězení a každý peněžitý trest 15 milionů korun. Hlavní svědkyně Ivana Salačová dostala tříletou podmínku a peněžitý trest dva miliony korun. Všichni obžalovaní byli odsouzeni za opravu zámku v Buštěhradu.

Soud naopak zprostil Ratha a další spoluobžalované části obžaloby, která se týkala manipulací s tendry na vybavení středočeských nemocnic. Ratha navíc z obžaloby kvůli opravě gymnázia v Hostivici. Tři podnikatelé tak odešli od soudu bez trestu.

Předseda odvolacího senátu Pavel Zelenka zkritizoval Krajský soud v Praze, který podle něj nerespektoval závazný pokyn vrchního soudu k nepoužitelnosti odposlechů. Označil to za závažnou procesní vadu, kterou musel odvolací soud napravit.

ObžalovanýNový trestPůvodní trest
David Rath (bývalý hejtman)7 let vězení8,5 let vězení
Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)6 let vězení7,5 roku vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)6 let vězení7,5 roku vězení
Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa)3letá podmínka3letá podmínka
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení5 let vězení
Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení5 let vězení
Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl)3letá podmínka3letá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)zproštěn5,5 roku vězení
Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed)zproštěn5,5 roku vězení
Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical)zproštěn3letá podmínka
Lucie Novanská (podnikatelka)5 let vězení5 let vězení

Zelenka konstatoval, že rozhodnutí Nejvyššího soudu, který vyhověl stížnosti tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána pro porušení zákona, znamená pouze akademický výrok. Ten podle Zelenky nemá vliv na první část Rathovy kauzy a nemůže rozhodnutí vrchního soudu o nepoužitelnosti odposlechů prolomit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krajský soud v Praze začal znovu řešit případ bývaleho středočeského hejtmana Davida Ratha. Na snímku Kateřina Kottová (Pancová) a Petr Kott.

„Nejede přes to vlak ani náklaďák. Naše rozhodnutí je neměnné pro tuto konkrétní věc. Nepolemizujeme s rozhodnutím Nejvyššího soudu, v tomto konkrétním řízení je ale toto rozhodnutí bezvýznamné,“ zdůraznil Zelenka.

Salačová byla věrohodná

Kvůli neuznání odposlechů se zcela změnila důkazní základna. A část ohledně nemocničních zakázek stála hlavně na odposleších. „Není dostatek důkazů pro to, aby byly skutky prokázány. To je důvod, proč soud zprostil část jednání obžalovaných,“ vysvětlila soudkyně Kateřina Korečková.

Opravy buštěhradského zámku a hostivického gymnázia se naopak podle soudu bezpečně prokázaly. Soud uvěřil podnikatelce Salačové, která měla status spolupracující obviněné.

„Její výpověď považujeme za věrohodnou. Je zde velké množství důkazů, které její výpověď potvrzují a podporují,“ řekl Korečková.

Soudkyně se při zdůvodnění věnovala třeba opravě zámku. Zmínila, že se projekt třikrát měnil a nafukoval se rozpočet, aby do rekonstrukce šlo co nejvíc peněz z EU. „Nelze to vysvětlil jinak než nelegálním jednáním,“ podotkla Korečková.

„Pro nás je to satisfakce a ukazuje to, že jsme se rozhodli správně. Z našeho pohledu to bylo dobré rozhodnutí, bohužel výsledek trval dlouho. Bylo to pro klientku martyrium a myslím, že je ráda, že to má za sebou,“ řekl Právu obhájce Salačové Vojtěch Veverka.

Peníze v krabici

Soudy vynesly první pravomocný rozsudek po sedmi letech a jednom měsíci od doby, kdy policisté zatkli Ratha s krabicí od vína se sedmimilionovým úplatkem. Pražský vrchní soud se případem zabýval podruhé. Stejný prvoinstanční verdikt v roce 2016 zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.

V první větvi Rathovy korupční kauzy figuruje kromě bývalého hejtmana dalších deset lidí. Machinace s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, budovy gymnázia v Hostivici a nákupu vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic podle obžaloby organizovali bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr.

Kottovi podle spisu brali spolu s Rathem za zajištění vítězství v tendrech úplatky, o které se dělili. Převzít podle spisu stihli 38 milionů korun, pak je zatkla policie.

V první části případu dál vystupují tehdejší manažeři stavebních a zdravotnických firem, které zakázky získávaly. V případu figuruje také podnikatelka Lucia Novanská, jejíž firma tendry pro kraj organizovala.

David Rath se vyjádřil k rozsudkuVideo: Novinky

Jako klíčový důkaz posloužila výpověď podnikatelky Ivany Salačové. Žena se ke korupci přiznala a popsala, jak systém ovlivňování zakázek vypadal.

Druhá větev

Krajský soud v Praze se nyní zabývá také druhou větví případu, která se týká dalších údajně zmanipulovaných zakázek. V této části čelí obžalobě kromě Ratha a Kottových například vysocí manažeři Metrostavu.

Státní zastupitelství stíhá i firmy. Hlavní líčení začalo v lednu a je prozatím naplánováno do konce října. Soud zatím vyslechl obžalované a přehrával odposlechy. Na výpovědi svědků doposud nedošlo.

Reklama

Související články

Policie navrhla další obžalobu Ratha

Policisté ve středu navrhli obžalovat bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha i ve druhé větvi korupční kauzy, která se týká údajné manipulace veřejných...

Výběr článků

Načítám