Hlavní obsah

David Rath dostal za korupci 8,5 roku vězení a přišel o milióny

• Aktualizováno

Krajský soud v Praze poslal ve středu napodruhé exhejtmana Davida Ratha za přijetí úplatku a ovlivňování veřejných zakázek na 8,5 roku do vězení. Potvrdil tak svůj předchozí verdikt z roku 2015, který následně zrušil odvolací soud. Rath vinu odmítá. Manželé Petr a Kateřina Kottovi dostali rovněž stejné tresty jako minule, a to 7,5 roku vězení. Rozsudek si obžalovaní vyslechnout nepřišli.

Záznam: Krajský soud v Praze vynesl rozsudek v případu Davida RathaVideo: Novinky

 
Článek

Soud Rathovi zabavil majetek přes 20 miliónů korun a také půl miliónu eur. Část těchto peněz našla policie u Ratha doma, sedm miliónů v nyní už legendární krabici od vína. Soud zabavil také pět miliónů korun uložených na účtu vedeném na jméno Rathova obhájce Adama Černého.

Státní zástupce Petr Jirát k rozsudku souduVideo: Novinky

Rath se pokusil o soudní precedens, když podal odvolání proti dnešnímu verdiktu již o den dříve, řekl novinářům po vyhlášení verdiktu advokát Černý. Otázkou nyní je, zda takové odvolání bude platit. Rath se ale každopádně může odvolat znova po obdržení písemného vyhotovení rozsudku.

„Vina všech 11 obžalovaných byla prokázána. S tresty jsem spokojen,“ dodal státní zástupce Petr Jirát, který ale zváží odvolání v souvislosti se zabaveným majetkem. Soud totiž podle něj nezabavil veškerý majetek.

První rozsudek byl v roce 2016 zrušen kvůli použitým odposlechům. Ty loni vrátil do hry Nejvyšší soud, který rozhodl, že mohou být použity jako důkaz, a vrátil případ k projednání krajskému soudu.

ObžalovanýTrest
Kateřina Kottová (lékařka, bývalá ředitelka kladenské nemocnice)7,5 roku vězení
Petr Kott (lékař, exnáměstek krajských nemocnic, bývalý poslanec)7,5 roku vězení
Ivana Salačová (podnikatelka ve stavebnictví, firma Fisa)3letá podmínka
Pavel Drážďanský (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Tomáš Mladý (manažer stavební firmy Konstruktiva Branko)5 let vězení
Václav Kovanda (manažer stavební firmy Pohl)3letá podmínka
Martin Jireš (manažer zdravotnické firmy Puro-Klima)5,5 roku vězení
Jindřich Řehák (jednatel zdravotnické firmy Hospimed)5,5 roku vězení
Jan Hájek (manažer zdravotnické firmy B. Braun Medical)3letá podmínka
Lucie Novanská5 roků vězení

Vedle Ratha v případu, který odstartoval v roce 2012, figuruje dalších deset osob, které při prvním projednávání dostaly rovněž vysoké tresty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Krajského soudu v Praze

Státní zástupce Petr Jirát navrhl Rathovi trest mezi 8 a 9 lety vězení a propadnutí majetku. Stejnou trestní sazbou by podle něj měli být postiženi i Kateřina a Petr Kottovi, kteří byli podle policie organizátory manipulace s veřejnými zakázkami.

Rath měl v březnu několikahodinovou závěrečnou řeč. „Jde o to, jestli vám jde o spravedlnost, nebo jen o to někoho odsoudit. Mám dojem, že jste rozhodnuti,“ prohlásil na závěr své řeči Rath.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudce Robert Pacovský čte rozsudek

„Setkáváme se bezmála šest let. Šest let se točíme stále kolem jednoho. Kolem toho, že ta kauza je postavená z devadesáti devíti procent na odposleších,“ dodal s tím, že odposlechy jsou zatíženy řadou problémů s technickou kvalitou záznamu nebo údajnou manipulací s nimi.

Rath se chystá k rozsudku vyjádřit na tiskové konferenci, kterou svolal na 11.00 hodin na Hradčanské náměstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie navrhla další obžalobu Ratha

Policisté ve středu navrhli obžalovat bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha i ve druhé větvi korupční kauzy, která se týká údajné manipulace veřejných...

Výběr článků

Načítám