Hlavní obsah

Ztracenou Valerii měla babička poutat k WC, mlátit tyčí a trápit hlady. Vinu odmítla

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Případ ztracené Valerie (6) začal v pondělí projednávat Obvodní soud pro Prahu 3. Obžalobě ze zpronevěry, týrání či opuštění svěřeného dítěte tam čelí její jednašedesátiletá babička S. K. Valerii měla podle obžaloby mimo jiné mlátit tyčí od vysavače, poutat k záchodové míse nebo nutit její sourozence, aby sestru mlátili. V případě uznání viny může jít žena až na osm let do vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaná přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Žena, které byla před třemi lety svěřena do péče čtveřice sourozenců, podle obžaloby surově týrala šestiletou holčičku a jejího o tři roky staršího bratra. Minimálně mezi zářím 2016 a prosincem 2017 měla podle žalobkyně obě děti nadměrně bít a kopat.

K mlácení měla používat různé nástroje od kuchyňských potřeb po tyč od vysavače. Dále je měla nechávat dlouho klečet, mlátit hlavou o zem, dívenku také punčochami nebo pouty připoutávat k záchodové míse, topení nebo madlu od ledničky. Nechávala ji také dlouho bez jídla i pití. Starší sourozence pak měla nutit, aby ji bili. Když dívka plakala, strkala jí podle obžaloby hadr do pusy. Její modřiny a zranění měla obžalovaná zakrývat make-upem a obvazy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obžalovaná S. K. obviněná z týrání vnučky, pohřešované nezletilé Valerie.

Valerii podle obžaloby opustila na neznámém místě někdy před Vánocemi 2017, kdy byla dívka naposledy s jistotou viděna. Policie po dívce dosud neúspěšně pátrá od loňského srpna.

Obžalovaná před soudem z údajných zdravotních důvodů nevypovídala, soudkyně tak přečetla její výpověď z přípravného řízení. V ní žena mimo jiné uvedla, že je její vnučka u své tety v Německu, kam se chtěla obžalovaná přestěhovat. „Předala jsem ji dceři a tam jsem ji nechala,“ prohlásila žena na policii.

Týrání dětí odmítla. Dívku prý netrestala vůbec, jejího bratra pak sem tam prý potrestala. „Když si to zasloužil, dostal na p*del,“ konstatovala žena s tím, že spíše šlo o tresty formou nekoupení čokolády nebo zákazu televize.

Po zadržení loni v srpnu žena policistům řekla o několika místech v tuzemsku i zahraničí, kde by mohla dívka být. Na žádném z nich ji ale nenašli.

Natržený ret a škrábance

Matka Valerie u soudu vypověděla, že po smrti partnera, se kterým měla čtyři děti, nezvládla svou situaci. „O děti jsem se starala pořád, ale jak partner zemřel, tak jsem na to zůstala sama, neměla jsem podporu rodiny. Zhroutila jsem se z toho, vzala jsem si prášky na spaní a děti mi vzali a dali do Klokánku,“ uvedla žena. Když pak děti dostala do péče obžalovaná, snažila se je prý alespoň navštěvovat. Obžalovaná podle Valeriiny matky ale dělala, že není doma, vypínala si telefon a podobně.

Když se pak náhodou potkali na ulici, měla Valerie podle své matky modřiny, byla poškrábaná, měla natržený ret, byla špinavá a údajně měla spálenou ruku. „Kdyby ty děti svěřili tehdy mojí mámě, tak je tady dneska Valerie taky. Když tak měla ráda moje děti, tak proč týrala moji dceru?“ prohlásila Valeriina matka. Při odchodu ze soudní síně se obrátila na obžalovanou: „Kam jsi dala moji holku, kam jsi ji dala? Shniješ ve vězení!“

Podle dcery obžalované, která za matkou přijela na Vánoce 2017, jí obžalovaná sdělila, že Valerie je na Vánoce u matky. „Říkala, že to nikdo neví, ani sociálka,“ uvedla dcera obžalované. Matka jí pak měla potom říct, že Valerii dala do psychiatrické léčebny.

Obžalovaná žena si nicméně stále stojí za svým tvrzením, že je malá Valerie u její dcery. „Kde je??“ ptala se při odchodu ze soudní síně dcera své obžalované matky na Valerii. „To mi řekni ty!“ opáčila matka, než se obě ženy uchýlily k nadávkám a vzájemnému proklínání.

Syn obžalované zase uvedl, že si z dětství moc nepamatuje, ale že se mu vrací sny, jak klečí na hrachu a struhadle. Násilí prý obžalované nebylo cizí. „Věřím tomu, že by byla schopná ji ubít. Byla by schopná tělíčko zakopat a zabetonovat. Ale i prodat,“ uvedl syn obžalované v přípravném řízení.

Oba podle obžalované lžou, protože se jí mstí za to, že byli v dětském domově.

Žena také měla Valerii zpronevěřit minimálně v období mezi lednem a srpnem 2018 téměř 55 tisíc korun.

Foto: Policie ČR

Valerie

Za opuštění dítěte, zanedbání povinné výživy, ohrožování výchovy dítěte, zpronevěru a týrání svěřené osoby může obžalovaná strávit až osm let ve vězení. Jako majetkovou a nemajetkovou újmu požaduje zmocněnec dětí přes šest set tisíc korun.

Už v roce 2002 byla odsouzena za ohrožování výchovy mládeže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám